Könyvajánló Diana Gabaldon – Outlander (Idegen)

OutlanderKiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft., 2010

Oldalak szám: 912 oldal

1945-öt írunk. Claire Randall, a volt hadiápolónő éppen a második nászútját tölti a férjével a háború után, amikor keresztülsétál a brit szigetek rengeteg ősi kőkörének egyikén. Hirtelen “sassenach” lesz belőle, vagyis idegen a háborútól és portyázó klánoktól sújtott Skót Felföldön…Urunk 1743. évében.
Miután az általa ismeretlen erők visszasodorták az időben, Claire olyan intrikák és veszélyek közé pottyan, amelyekre az élete is rámehet…továbbá a szívét is összetörhetik.

Mert találkozik Jamie Fraserrel, egy lovagias, ifjú harcossal, és innentől úgy érzi, kettészakítja a hűség és a szenvedély, amely a két teljesen különböző férfihoz köti két egymással összeegyeztethetetlen életben.

Egy kedves barátnőm ezekkel a szavakkal ajánlotta nekem ezt a könyvet: „Ha igazán jó történelmi romantikust akarsz olvasni, akkor ezt a könyvet nem hagyhatod ki.”

Kicsit szkeptikusan fogtam bele a könyv olvasásába, de nem a terjedelmes mérete miatt. A regények oldalszáma nem szokott elrettenteni. Inkább, amiatt voltam kicsit elfogult, mert általában a Felföldön játszódó regények, mintha mind egy kaptafára készülnének. Mindig adott egy nagydarab skót harcos, aki a világ összes gazemberével képes egymaga szembeszállni, adott egy általában angol szűz leány, akit meg kell menteni, stb.… Erről eszembe jut, amit egy blogon olvastam, mintegy összefoglalva a felföldiekkel kapcsolatos regények főbb vonásait. Az összefoglalót itt találjátok és ígérem, aki elolvassa, szerez magának pár vidám percet: http://angelikablogja.blogspot.com/2013/05/vendegblog-pasik-szoknyaban-avagy-miert.html

Vissza a regényhez. Nem volt igaza a barátnőmnek. Ez nem egy történelmi romantikus, hanem egy romantikus, történelmi kalandregény, mégpedig talán az egyik legjobb, amit valaha olvastam (Ebbe nem számít bele Victor Hugo A Nyomorultak című regénye, mert az szerintem, felülmúlhatatlan). Szerelem volt első olvasásra és biztos vagyok benne, hogy legalább olyan rongyosra fogom olvasni, mint az összes többi, kedvenc könyvemet.

OUT-101_20131028_EM-0836.jpgA regény kezdetén a második világháború után járunk. Claire, aki ápolónőként dolgozott a háború alatt, és a férje Frank, a második nászútjukat töltik a Skót-felföldön, hogy a háború alatt külön töltött évek után újra egymásra találjanak. Lelkesen fedezik fel a környéket. Frank, történész lévén sokadik ükapja, Jonahtan Randall kapitány után kutat, míg Claire a környéket járva ismerkedik a helyi szokásokkal, növényekkel, legendákkal. Skóciában járva, nem kerülheti el a figyelmünket az a rengeteg legenda, varázslat és babona, ami mára egybeforrt a Skót-felfölddel. Kőkörök, boszorkányok, druidák. Claire, miközben növények után kutat, véletlenül egy kövekkel körberakott tisztásra ér, elájul és majd háromszáz évvel korábban, 1743-ban tér magához. A MacKenzie klán kezébe kerül, mint sassenach (idegen) és megismerkedik a sebesült skót férfivel, Jamie Fraserrel akinek megmenti az életét.

A XX. században nevelkedett angol nőnek, nincs egyszerű dolga, ha be akar illeszkedni egy olyan klán életébe, akik nem viseltetnek rokonszenvvel az angolok iránt. Egy olyan korban, ahol a nők csupán másodrendű embereknek számítanak, egy talpraesett, konok nőnek nem egyszerű helytállnia. A gyógyító tudásának és vakmerőségének köszönhetően, lassan beilleszkedik ebbe a számára idegen környezetbe, mégha sokan angol kémként is tekintenek rá, de az intrikákat még így sem kerülheti el.

Claire & JamieJamie Fraser teljesen összezavarja a nő érzéseit. Claire szereti a férjét Franket, mégis egyre jobban vonzódik Jamie iránt. A regény Claire szemszögéből íródott, így pontos képet kaphatunk a belső vívódásáról, gondolatairól, de szerencsére az írónő nem vitte túlzásba ezeknek a bemutatását. Épp annyit adott belőle, hogy Claire szimpatikussá váljon az olvasó számára.

Jamie teljes ellentéte a nő férjének, Franknek. Makacs, akaratos, önfejű, egy igazi skót, ám tanult, több nyelven is beszélő ember. A két főszereplő tökéletes párjai egymásnak. Így, amikor a két makacs ember akarata feszül egymásnak, igazán meg mosolyogtató jeleneteket kapunk. Aki hirtelen fellángoló szerelemről szeretne olvasni, az neki se álljon a könyvnek, mert erről szó sincs. Az érzelmek fokozatosan alakulnak ki és nem egy egyszerű szerelemről van szó, hanem kitartásról, küzdelemről és önfeloldozásról.

Oztlander skóciaSkócia eddig is nagy szerelem volt számomra, de az írónőnek sikerült olyan képet festenie róla, amitől legszívesebben azonnal repülőre ülnék, hogy élőben is láthassam. Szinte éreztem a virágok illatát,  s beleborzongott a bőröm a csikorgató hidegbe.

De vannak a könyvben igazán kemény, brutális jelenetek, amik olvasásakor, nemegyszer félre kellett tennem a könyvet pár órára, mert annyira hatása alá kerültem. Frank sokadik ükapja, mai szóval élve egy igazi szadista angol kapitány, aki nem egyszer kemény kínzások alá veti Jamiet. Szinte sikerül végleg megtörnie. Vannak, akik vitatkoznának velem, miszerint Jamie a kínzások végére teljesen megtörik, de nem értek velük egyet. Claire kitartásának és makacsságának köszönhetően, Jamie a könyv végére kezd magára találni, még ha ez a folyamat lassú is. Itt szerintem az írónő kicsit bő lére eresztette a kolostorban történteket. Legalább is, nekem kicsit sok volt.

Összegezve, egy nagyon jó regényt olvashat, akit nem rettent el ez a több mint 900 oldal. Tökéletes történelmi áttekintést kapunk a XVIII. századi Skóciáról, a felföldi emberektől, szokásaikról, babonáikról, boszorkányságról, a klánokon belüli hierarchiáról, lojalitásról és önfeláldozásról.

Egy negatívum, de ez nem a könyvnek róható fel. Amikor nekikezdtem a regénynek, nem tudtam, hogy sorozatról van szó. Ám, amikor ez tudatosult bennem, elkezdtem körülnézni, vajon hol is tudom megvenni a folytatásait. Sajnálattal tapasztaltam, hogy bár külföldön hatalmas sikere van a sorozatnak, itthon eddig csupán az első két részt adták ki. Én nem értem a könyvkiadókat. Ez sajnos, már nem az első sorozat, ami befejezetlenül sorakozik a polcomon. Kiadnak pár részt és ennyi, hoppon hagyva az olvasót. Nem hiszem, hogy ezek a színvonalas regények – gondolok itt Nalini sorozataira, Frost és Cole könyveire – nem veszik fel a versenyt a ma olyan népszerű egy kaptafára készült New Adult regényekkel, amiket ha elolvasol, két hét múlva, már a szereplők nevére sem emlékszel, nem hogy a történetre, mert annyira egyformák. Egyszóval most kicsit becsapva és átverve érzem magam. Remélem, azért előbb – utóbb ezek a színvonalas regények is visszakerülnek a boltokba.

A regényből filmsorozat is készült. Kukkantsatok bele az előzetesbe (Forrás):

Könyvajánlót a sorozat második részéről itt találtok.

Utólagos bejegyzés: Most kaptam a hírt, miszerint talán, még ebben az éveben kiadják a sorozat 3. részét, melynek címe Voyager. 

Utólagos, utólagos bejegyzés: most sem jött össze a kiadónak a 3. rész. Majd legközelebb. Új időpont 2016. Március. A téteket meg lehet tenni.

Végezetül pár idézet kedvcsinálónak:

 „– Mi baja van szegény gyermeknek? – követelt magyarázatot Jamietől. – Baleset érte? 

– Nem, csak hozzám jött feleségül – felelte Jamie, – de nyugodtan hívja ezt balesetnek. „

„Ez az a rész, gondoltam cinikusan, megpróbálva csitítani a bennem ébredező pánikot, amikor a jóképű hősnek át kellene lovagolnia a tömegen, visszaverve az elhátráló népet, és felkapnia az ájuldozó hősnőt a nyergébe. 
De az én jóképű hősöm valahol az erdőben tartózkodott, egy korosodó, kékvérű buzeránssal sörözgetve, és ártatlan szarvasok vérét ontva. „

„– Ez meg… nem az, ugye? Jamie, mi az istenért tartasz egy szárított vakond lábat a zsákodban? 
– Természetesen reuma ellen – kapta ki Jamie az orrom alól a lábat, majd dugta vissza a zsákba. 
– Hát persze – bólogattam, érdeklődve méregetve Jamie-t. Az arca kicsit elvörösödött zavarában. – Biztosan működik; elvégre nem nyikorogsz.”

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s