Könyvajánló Fabian Lenk – Idődetektívek

IdődetektívekKiadó: Scolar kiadó

Oldalszám: 160

Japán 1700-ban. Az uralkodó, aki a Kutya évében született, elrendeli, hogy alattvalóinak köszöntésképpen meg kell hajolniuk az utcán kóborló ebek előtt. Egy éjjel nindzsák csapnak össze a sógun harcosaival, a szamurájokkal. Minden jel arra utal, hogy valaki megelégelte az uralkodó hóbortját, és összeesküvést sző ellene. Az idődetektívek egy titokzatos nindzsa nyomába erednek, aki a háztetőkön közlekedik, és képes vízen is járni…

– Izgalmas krimi.
– Kalandos utazás a múltba.
– Hiteles történelmi háttér.
– Szószedet a korszak jellemző kifejezéseivel.
– Függelék a történelmi tényekről.
Julian, Kim és Leon bűnözők nyomát kutatják a múltban. Ám az időutazások nem veszélytelenek…

Rendhagyó módon egy gyerekregény sorozatot ajánlok a figyelmetekbe, aminek nagyon nagy jelentősége van a számomra.

Fiatal gyerekkorom óta szeretek olvasni, mára már szinte falom a könyveket, de valamiért – a mai napig nem jöttem rá az okára, hogy miért – a fiamat, aki elmúlt kilenc éves, ez idáig nem tudtam rávenni az olvasásra, pedig sok mindennel próbálkoztam. Próbálkoztunk gyerekeknek szóló kisebb regényekkel, mint például a Stilton sorozat, képregények tucatjait hordtuk haza, mégis valami miatt az én értelmes és okos gyerekemet egy idő után – értsd 5-10 perc – , egyik sem kötötte le. Persze a kötelező olvasmányokat elolvasta, de ebben ki is merült a dolog számára.

Most mondhatnátok, hogy biztos nem olvastam neki elég mesét, vagy verset pici korában, vagy nem látja a szüleit olvasni, vagy megutáltatták az olvasást vele az iskolában.

Járj jó példával, szokták mondani az okos emberek és valószínű, hogy a brit tudósok is készítettek erről kimutatást, de ez engem mégsem boldogított. Ettől a fiam még nem akar magától – és ez a lényeg – olvasni.

Nos én olvasok, nem is keveset. Számomra az olvasás jelenti a kikapcsolódást, s ilyenkor egy pillanat alatt lekerülnek a vállamról a problémák és teljesen elmerülök a betűk és történetek világában. Egyszóval, a gyerek látja a szüleit olvasni, a gyerekszoba polcai roskadoznak a könyvektől, amik közül rengeteget elejétől a végéig elolvastunk. Vagyis én, vagy a férjem olvastunk, gyerek hallgatta és nézte a képeket, kérdezgetett, beszélgettünk. Magától mégsem akar olvasni.

Hogy a lényegre térjek, egyik délután, szokásos könyvbeszerző utamra elkísért a gyermek, ami nem először fordult elő velünk. Ha már a könyvesboltban vagyunk, szokás szerint megnéztük a gyerekkönyveket is. Nézelődtünk, válogattunk, leemelt egy-egy könyvet a polcról, forgatta őket, majd visszatette, mire én egy idő után kifakadtam:

– Nem hiszem el, hogy egyik sem tetszik neked – mondtam. Nem voltam ingerült, inkább lemondóan, csalódottan csenghetett a hangom.

Még be sem fejeztem a gondolatmenetet, amikor egy kislány lépett a fiamhoz és belenyomott a kezébe egy könyvet. Nem mondott semmit, nem nézett ránk, leemelt egy másik könyvet a polcról és csendesen olvasgatott tovább, mintha mi sem történt volna. Nem tudom, hogy a fiam, vagy én lepődtünk jobban meg.

A könyv pedig nem volt más, mint az Idődetektívek sorozat fenti része. Már maga a sorozat címe is megkapó. Időutazásról, rejtélyekről, nyomozásról szól, ami valamilyen szinten minden gyerek fantáziáját megragadja. A regénysorozat részei, más – más kultúrában, történelmi korban játszódnak, így még tanulnak is belőle a gyerekek. Külön öröm volt a számunkra, hogy a könyv végén, szószedetbe rendezték az idegen kifejezéseket, amit meg is magyaráztak, mintha egy mini lexikont tartana a gyerek a kezében.

A sorozatnak, eddig tizenhét része jelent meg, így remélem egy ideig nem fogunk unatkozni.

Ma sem olvas a fiam mindennap, de hetente többször elővesz a könyvét, s élvezettel olvassa, mesél róla. Mindezt örömmel teszi, én pedig ilyenkor néma köszönetet mondok a kislánynak, aki elindította a fiamat azon az úton, hogy megismerjen egy új világot.

S, hogy mi ebből a tanulság? Talán az, hogy ne adjuk fel. Mindenki számára létezik egy könyv, egy történet, amit ha megtalál, onnan már nincs megállás. Én legalább is most ebben reménykedem.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s