KEDVENCEIM, avagy a teljesség igénye nélkül

Össze sem tudom számolni, hogy hány könyvet olvastam el az alatt a pár évtized alatt, mióta megismertem a betűket. Persze, eleinte én is mesekönyveket olvastam, majd jöttek a könnyebb hangvételű gyerekregények, novellák, szépirodalmi művek, de kevés olyan irodalmi műfaj van, amibe ne kóstoltam volna bele. Nekem is vannak nagy kedvenceim, mint mindenki másnak. Ezek a regények, évek óta porosodnak a polcomon, mégis időről, időre visszatérek hozzájuk.
Külön, külön nagy hatással volt rám mindegyik és a mai napig nem untam meg őket. Ha igazán rangsorolnom kellene, nem tudnám megmondani, hogy ezek közül a könyvek közül, melyik az abszolút kedvencem, de azt sem mondhatom, hogy egyformán szeretem mindegyiket.
Akkor lássuk az én nagy kedvenceimet, a teljesség igénye nélkül:

Egy magyar nábobJókai Mór – Egy magyar nábob

A szüleim könyvespolcán bukkantam rá. Ha jól emlékszem, ez volt az első olyan klasszikusnak mondható regény, amit teljesen önszántamból olvastam el, még a középiskolában.Akárki akármit mond, mai bestsellerek ide vagy oda, csodálatosan ír Jókai! Első olvasásra kicsit nehezen ment, s talán az eleje kicsit unalmas tinédzser fejjel, de amint beindul a cselekmény, szerintem letehetetlen.

Az Egy magyar nábob nálam alapmű. Nagyon jól bemutatja az 1800-as évekbeli Magyarországot, a kor küzdelmeit és nem egy olyan mondat szerepel a regényben, ami ma is megállja a helyét.

“Szegény embernek nagy munka száz forintra vergődni, de egy milliomosnak csekélység másik milliomot szerezni. – Hiába, a pénz is a társaságot szereti. “
“Egyike a legfájóbb gyöngédtelenségeknek egy fiatal nőnek szemére vetni, hogy nem anya.

A regény hőse a különcségeiről híres, vagy inkább hírhedt dúsgazdag Kárpáthy János – a magyar nábob -, valamint unokaöccse: a cinikus Abellinó, aki a mérhetetlen vagyon örököse szeretne lenni, s ezért szinte mindenre képes. A kettejük közötti konfliktus adja a regény alaptörténetét.  Kárpáthy János figuráján keresztül megismerhetjük a régi magyar nemességet. Igaz, a regény elején meglehetősen negatívan viselkedik. Szinte nagykanállal habzsolja az életet, de a regény végére, komoly változáson megy keresztül és rangjához méltó nemes válik belőle. Abelinó, a külföldön élő rokon, a tékozló, semmivel nem törődöm főurak jellemvonásait viseli. Számos epizódfigura jelenik meg rövidebb, hosszabb időre, akiken keresztül átfogó képet kapunk az akkori társadalmi viszonyokról.

A regény folytatásának címe Kárpáthy Zoltán. Mindkét történetet  megfilmesítették.

NyomorultakVictor Hugo – Nyomorultak

Nagy, nagy kedvenc, szintén a szüleim könyvespolcáról. A Nyomorultak, egy igazi nagy regény, már csupán a terjedelmét tekintve is. Én az Európa Kiadó 1981-es (nem egy mai példány) kétkötetes magyar kiadását olvastam, s a mai napig ez van a polcomon, ami 1413 oldal. Egyszóval nem egy rövid regény. Időigényes az olvasása, de szerintem megéri. Jó pár hétbe beletelt, mire én is végig olvastam. Itt jegyzem meg, hogy a képen látható könyv, már egy sokkal frissebb kiadás.

Szerintem a klasszikus irodalom egyik leghíresebb karaktere Jean Valjean, akit azért ítéltek öt év gályarabságra, mert ellopott egy vekni kenyeret. Miután sikerül megszöknie, a hatalmas erőfeszítésbe kerül, hogy megpróbáljon álnéven rendes emberré válni. Az ő életét, küzdelmét, testi-lelki nyomorúságát, a társadalommal vívott harcát mutatja be a regény. A könyv az 1800-as évek első felében játszódik, a forradalmakkal küzdő Franciaországban.

A regényt izgalmas fordulatok jellemzik, bár néhol egy-egy leírás, vagy történelmi háttér szerintem túl hosszúra sikeredett. Minden benne van, ami egy jó történethez szükséges: szerelem, megváltás, történelem, forradalom, a jó és a rossz harca, valamint az ember javulásába vetett hit.

 Szeretni fogod ezt a regényt, ha szereted az ellentéteket, mert karakterek mind, mind egymás ellentétei. A kontraszt nagyon éles a jó és a rossz, a nemes és a szánalmas között. Szeretni fogod, ha szereted a történelmet. Sőt, szerintem mielőtt bárki nekiállna a regénynek, nem árt felfrissíteni kicsit a történelmi tudást. Megkönnyíti az egyes részek megértését.

S, hogy kik azok, akik nem fogják szeretni? Talán az egyetlen ok, a könyv terjedelme lehet. Szóval, ha nincs elég időd olvasni, vagy nem vagy elég kitartó, akkor ne kezdj bele.

“Ha valaki szeret, vagy szeretett, érje be vele. Többet ne is kívánjon magának. Más gyöngyszemet hiába is kívánna magának az élet sötét redői közt. Szeretni annyi, mint tökéletessé válni.”


PsyNalini Singh – Egy világ két faj állandó küzdelem sorozat (Psy Changeling)

Az egyik legösszetettebb sorozat, amivel eddig találkoztam. Három különböző faj – alakváltók, mentálok, emberek – egymással való küzdelmét meséli el. Rengeteg karakter szerepel a sorozatban, ami az elején külön kihívást jelentett, hogy nyomon tudjam követni, ki kicsoda, ki hova tartozik.

A Vonzódás volt az első regény, amit az írónőtől olvastam és a Vonzódás volt az első para-romantikus regényélményem is. Nalini varázslatos, összetett világa a mentálokkal és az alakváltókkal teljesen magával ragadott.

Az alakváltók emberek és állatok egyben. Vannak leopárdok, farkasok, patkányok…, de mindegyikre jellemző, hogy falkában élnek. A két uralkodó falka a DarkRiver (leopárdok), valamint a SnowDancer (farkasok). Nalini nem kis időt és betűt szánt rá, hogy mindkét falka életét bemutassa. A mai napig nem tudtam eldönteni, hogy nekem melyik szimpatikusabb. Hol a DRhez, hol pedig a SDhez csatlakoznék.

A DarkRiver leopárdok uralják San-Fransisco, míg a SnowDancer farkasok California és Észak-Amerika egyes területeit. A hideg és érzelemmentes Mentálokat a hét tagú MentálTanács irányítja, s a MentálHáló tartja életben őket. Abban a hitben élnek, hogy a MentálHálon kívűl nem maradhatnak életben. A mentálok minden érzelmet, érzést száműztek az életükből, de mindannyian rendelkeznek kisebb, vagy nagyobb mentális képességgel. Ám tökéletes világ nem létezik. Mindig vannak, akik kilógnak a sorból, vagy épp nem értenek egyet a látszólag tökéletes rendszerrel.

Mindkét uralkodó faj gyengének tartja az embereket, de hamar rá kell jönniük, hogy okozhatnak még nekik kellemetlen meglepetéseket.

A fajok, az Elcsendesedés protokoljának bevezetését követően, békében éltek egymás mellett, ám ez a béke törékeny, s háború fenyegeti. A két uralkodó fajnak az egymással való küzdelmét, összecsapását mutatja be a sorozat. A szereplők egytől egyig nagyon jó karakterek. Nem is tudnék igazi kedvencet megnevezni.

A sorozat minden egyes része izgalmas, fordulatos, szexi (18+os jelenetekkel), romantikus, és persze humor is akad benne. Nalini boszorkányos ügyességgel keveri a lapokat. Mire az ember azt hinni, már nem tud újat mutatni az írónő, jön egy tökéletes csavar, amivel sikerül elérnie, hogy a következő kötetet is remegve várja az olvasó. Egyetlen hátránya, hogy kis hazánkban csupán öt része jelent meg az Egmond kiadó jóvoltából. Sajnos a kiadó mára csak gyerekkönyvek kiadásával foglalkozik, ezért a sorozat fojtatására kevés esélyt látok. Addig is marad az eredeti nyelven való olvasás.


FTTJ.R.Ward – Fekete Tőr Testvériség sorozat (Black Dagger Brotherhood)

Nálam ez a sorozat az etalon, ha vámpírokról van szó. Nem szeretnék senkit sem megsérteni, s tudom, hogy az Alkonyat sorozatnak hatalmas rajongótábora van itthon is, de az, aki J.R.Word FTT sorozatának bármelyik részét is olvasta, az tudja miről beszélek. Persze az igazsághoz hozzá tartozik, hogy ez a regénysorozat nem tiniknek íródott. Nem kevés erotikus (18+) tartalommal bírnak a történetek.

A sorozat a vámpírok és alantasok közötti halálos küzdelem története. Egy titkos társaság, a Fekete Tőr Testvériség hat vámpírharcosa felesküdött rá, hogy megvédik a vámpírtársadalmat az őket fenyegető veszélytől. A Testvériség tagjai idővel és a sorozat előrehaladtával bővülnek. Vezetőjük az egyetlen tisztavérű vámpír Wrath fia Wrath. Az övé egyébként a sorozat első és 12. kötete is. Hiába olvastam az eddig megjelent mind a tizenkét kötetet, továbbra is lelkes megszállottja vagyok a sorozatnak. A regénysorozat részei egytől egyig nagyon jól megírt történetek. A karakterek érdekesek, nem sablonosak. A cselekmények minden könyv esetében több szálon is futnak, így információkat kapunk mindegyik oldalról, mindegyik szereplőről, legyen az akár pozitív, akár negatív.

Ward vámpírjai nem képesek embereket harapással vámpírrá változtatni, de képesek láthatatlanná válni és hatalmas fizikai erővel rendelkeznek. Ki tudják törölni az emberek emlékeit, de kizárólag a rövid távú memóriájukat. Átlagéletkoruk néhány ezer év. Személy szerint a kedvenc harcosom Zsadist. Ő a legveszélyesebb és a legriasztóbb a harcosok közül, s talán neki volt a leghányatottabb sorsa is. A sorozat harmadik kötete Zsadist könyve, amit bevallom őszintén, megkönnyeztem.

A sorozatról általánosságban elmondható, hogy egytől egyig izgalmas, érdekfeszítő elejétől a végéig. Lehetetlen kitalálni, hogy mi fog történni, tele van meglepő fordulatokkal. A történetek néhol szomorúak, néhol humorosak, sőt olykor – olykor aranyosak is. A Ward által bemutatott világ sokkal színesebb, mint az ember elsőre gondolná. Vannak Vámpírok, Árnyékok,  Őrző , Kiválasztottak, még egy bukott angyal is Lassiter személyében.

Magyarországon az Ulpiusház Kiadó gondozásában jelentek meg a sorozat részei. Igen, sajnos én is olvastam különböző híreket a kiadóról, de reménykedem benne, hogy még nincs veszve minden.

 Idézeteket nagyon nehéz volt választanom, de párat azért hoztam nektek:

” – Szánalmas vagy.
 –  Te pedig több 100 éve halott, csak túl öntelt ahhoz, hogy találj magadnak egy sírt és belefeküdj.” Éjsötét szerető

“Amikor a pikkelyes hátú sárkány végzett, körülnézett, és észrevette V-t. A tribün tetejére egy halk morgás kúszott fel, és horkantásban végződött.
– Kész vagy, nagyfiú? – kiáltott le V. – Mellesleg az a kapufa ott, remek fogpiszkáló lenne.” Életre keltett szerető

“– Egy címet szeretnék megtudni.
– Úgy nézek én ki, mint egy telefonkönyv?
– Ami azt illeti, úgy nézel ki, mint egy rakás szar.
– Úgy látom, te sem felejtetted el a régi bókjaidat. – Rehv felhajtotta a kávé maradékát. – Miből gondo­lod, hogy tudok neked segíteni?
– Mert.
– Ha lennél szíves beszúrni ide-oda néhány igét meg főnevet, akkor talán megértenélek.” Megváltott szerető

SzeressKresley Cole – MacCarrick fivérek

Mostanra gondolom, már mindenkinek feltűnt, hogy nem vetem meg a romantikus regényeket. Ami nálam biztosan nyerő, az a történelmi romantikus, pláne, ha skót férfiak a főszereplői és a Felföldön játszódik. Én is azoknak a körébe tartozom, akiknek ők a gyengéi. Imádom Kinley MacGregor, Jude Deveraux, vagy akár Karen Hawkins  könyveit, de skót témában nálam Kresley Cole a favorit. Istenem, nem vagyunk egyformák.

A sorozatban szereplő testvéreket A Sorsok könyvének lapjai szerint, átok sújtja amelynek utolsó két sorát vér áztatja, így a teljes átkot egyikük sem ismeri:

“Szép hölgyed majdan három derék fiút szül néked,
Kik örömödre lesznek, míg e sorokat nem olvassák.
Ám szemük előtt a szavak elvágják ifjú élted,
S te rettegve halsz, tudván, hogy megátkozták őket:
Társuk a halál vagy egyetlen lélek se légyen.
Hitvest, szerelmet, kötést nem ismerhetnek,
Magjuk szárba nem szökken, kihal nemzetségtek.
Halál és kínszenvedés jár fiaid nyomában”

A három férfi, babonás skótok lévén, aláveti magát a fenti soroknak. Fizetett zsoldosokká válnak, s csupán alkalmi szeretőket fogadnak az ágyaikba. Megrögzötten kerülik az igaz szerelmet. Nem is lenne igazi romantikus történet, ha a szerelem nem találná meg ezeket a férfiakat, akik kézzel-lábbal hadakoznak ez ellen.

A MacCarick trilógia összes részét elejétől a végéig fűti a szenvedély, az erotika (18+ ez is) és a romantika. A főhősök tüzesek, szórakoztatóak. A szócsaták tökéletesek. Akár sablonosnak is nevezhetjük őket, hiszen úgy tűnik sem az alapos verés, sem a golyó nem fog rajtuk. Képesek egyedül legyőzni a egy seregnyi banditát, mégis Colenak sikerült teljesen magával ragadnia engem.Egyik részt sem fejeztem be úgy, hogy na jó, egynek elmegy.

A kedvencem az utolsó kötet, melynek a címe Szeress, ha tudsz. Ez az a kötet, amiben talán minden benne van, ami egy igazán lebilincselő regénybe kell. Szimpatikus szereplők, mélyen gyökerező sérelmek, bosszú, erotika, romantika, szerelem.

“– Egy nő, aki szereti a whiskyt – szólalt meg a skót, miközben töltött neki még egyet. – Vigyázzon, Annalía, még magába találok szeretni.
– Ezek szerint egyetlen elvárása az asszonyától, hogy bírja a whiskyt.
– Úgy bizony, de csak az után, hogy járjon felegyenesedve.” Szeress, ha mersz

“Az arcán csattanó pofon teljesen felkészületlenül érte a férfit.
– Ezt az elmúlt tíz évért. – Arcának másik felére Jane még keményebb pofon mért ki.
– Ezt pedig a következő tízért!” Szeress, ha akarsz

“Mifelénk ismernek ám egy ősi, bölcs közmondást: Az ember lánya legalább próbáljon meg elmenekülni a rendőrség elől, mielőtt megengedné egy vadidegen skótnak, hogy megcsókolja a keblét.” Szeress, ha tudsz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s