Mit olvassak?

ReadingBiztos veletek is előfordult párszor, hogy egyszerűen nem tudtátok eldönteni, mit olvassatok. Ismerős az érzés, amikor az ember lánya végignéz a könyvespolcon, vagy bemegy a könyvesboltba, könyvtárba, nézi a könyvek tömkelegét, mégsem akar rátalálni az a bizonyos történet, ami jólesne a lelkének?

Velem nem egyszer előfordult már.

Ti is tudjátok, hogy nagyon szeretek olvasni. A lakásból kilépve is mindig bent lapul az ebook olvasó a táskámban. Olvasok a buszon, este ha a gyerekek elaludtak, ha épp nem megy a szerver a munkahelyemen, vagy orvosnál várakozás közben. Sokrétű az érdeklődésem és szerencsére rengeteg könyv közül lehet választani a hazai könyvpiacon, mégis vannak napok, amikor egyszerűen nem tudom eldönteni, hogy mit olvassak. Tudom, tudom, hogy a bestsellerekkel nem nagyon lehet mellényúlni. Van olyan ismerősöm, aki szinte csak ilyeneket olvas, de én nem szeretek vakon repülni. Többször is előfordult már velem, hogy egy-egy nagy sikerű regény egyáltalán nem nyerte el a tetszésemet. Istenem, nem vagyunk egyformák.

Szerintem, minden könyvmolynak megvannak a bevált trükkjei ilyen esetekre. Ha nincs is konkrét olvasnivaló tervem, tudom, hogy egy jó kis síros romantikusra, egy hátborzongató horrorra, vagy egy izgalmas krimire vágyom-e.

Első lépésként a MOLY-on szoktam “vadászni”. Gondolom minden könyvrajongó számára ismerős az oldal. Ha mégsem akkor itt eléritek. Ez egy magyar közösségi oldal, ahol a felhasználók csoportosíthatják az olvasmányaikat, értékeléseket, idézeteket írhatnak könyvekről, de akár az oldalon még nem szereplő könyvek adatait, fülszövegét is feltölthetik. Azt tudtátok, hogy a MOLY naponta összesíti az interneten megjelenő, a könyvkiadással, könyvterjesztéssel, irodalommal kapcsolatos híreket, blog bejegyzéseket, információkat? Főleg ezek miatt kezdem mindig ott a keresést. Minden alkalommal megnézem a hangulatomhoz legjobban illő kategória legnépszerűbb könyveit. Ha valamin megakad a szemem, elolvasom azoknak a véleményét, értékelését, akik már olvasták a kiszemelt regényt. Az idézeteket soha nem hagyom ki.

Második lépésként – bár a fent említett oldalban ritkán csalódom és általában találok valami jó kis olvasnivalót – ,meglátogatom a kedvenc könyves blogjaimat. Elsősorban azokat, ahol nem ajánlásokat, hanem kőkemény olvasói kritikákat lehet olvasni. Szerencsére jó pár magyar blogot lehet találni könyves témában.

Ha az előző két próbálkozásom nem jár sikerrel és nem akadok valami “fincsi csemegére”, akkor általában a nagyobb könyváruházak sikerlistáit böngészem végig. Ennek az a hátránya, hogy kénytelen vagyok a fülszövegre hagyatkozni, ami valljuk be őszintén, néha elég csalóka (ez a téma is megérdemelne egy posztot).

Ti milyen módszerrel vadásztok könyvekre?

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s