Könyvajánló Erich Kästner – A két Lotti

A két LottiEredeti megjelenés éve: 1949

Oldalak száma: 124 oldal

Melyik gyerek nem gondolt még arra, mennyire jó lenne egy ikertestvér, aki úgy hasonlítana rá, hogy még az édesanyjuk sem tudná megkülönböztetni őket? Nos, Kästner regényében két ilyen kislányról van szó. Ráadásul még nem is ismerik egymást, mert szüleik régóta elváltan élnek, s egyik az apjánál, másik az anyjánál nevelkedik. Az ikrek egy gyermeknyaralóban találkoznak, és rájönnek, hogy testvérek.

Hasonlóságuk sok mulatságos bonyodalmat okoz, de a két kislány komolyabb dolgot tervez: ki akarják békíteni az elvált szülőket, s ezért szerepet cserélnek. Hogyan viselkedik mindegyik a megváltozott élethelyzetében, és miképp sikerül tervük végrehajtása – erről szól A két Lotti könnyes-vidám története.

Gyermekkorom egyik kedvenc regénye volt A két Lotti. Magam sem tudom, mikor olvastam először, s az évek során hányszor kölcsönöztem ki a könyvtárból. Idővel az akkor még csekélynek mondható gyerekkönyvtáram egy saját példánnyal is gyarapodott. Az évek múlásával, teljesen megfeledkeztem egykori kis kedvencemről. Talán nem is került volna újra a kezembe, ha nem A két Lotti lenne a fiam nyári kötelező olvasmánya. A most 9 éves gyermek, teljesen el van kámpicsorodva, hogy “lányos” könyvet kell olvasnia. Így ez a könyvajánló első sorban neki és sanyarú sorsú társainak íródott.

Szakítva az eddigi hagyománnyal, pár mondatban leírom a történetet. Már most szólok fiúk, lányok, hogy a következő összefoglaló kevés lesz a nyári olvasónapló elkészítéséhez!

Röviden a történet:

A nyári szünet beköszöntével, a nagyvárosokból kiszabadult gyerekek a Bühl-tónál pihenhetik ki  az iskola fáradalmait. Itt nyaral Luise Pallfy, egy talpraesett bécsi kislány is Trudéval, a legjobb barátnőjével, és még pár osztálytársával. A gyermektábor lakói nagy izgalommal várják az új nyaralókat. Köztük van a müncheni Lotte Körner is, aki megszólalásig hasonlít Luiséra, csak ő fürtök helyett, copfokat visel.

“Egyikük ugyan göndör fürtöket visel, másikuk pedig szigorúan befont copfokat – de ez aztán igazán az egyetlen különbség köztük!”

Két lottiA kezdeti harag és ellenségeskedés hamar elmúlik a lányok között. Lassan összebarátkoznak, egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Kiderül, hogy a két kislány ugyanazon a napon, ugyanott született. Luisenek csak apukája, Lottenek csak anyukája van. A titok, amit a szülők évekig rejtegetni próbáltak, már nem titok többé : „…Az én anyukám!…A mi anyukánk!”

A két kislány egyre jobban meg akarja ismerni a másik életét, a szüleiket, ezért elhatározzák, hogy kicserélik egymást. Luise utazik Münchenbe, míg Lotte megy Bécsbe. Minden váratlan fordulatra megpróbálnak felkészülni. Pontosan lejegyzetelnek mindent apró részletet a másik életéről. Milyen ételeket szeretnek, az iskolába vezető utat, vagy akár azt, hogy mennyi húst kell venni a Huber hentestől.

“Rémes, hogy épp a palacsinta a kedvenced! – dohog Lotte. – De hát hiába. Csak éppen jobban szerettem volna egy kis borjúszeletet vagy jó erős gulyást.”

A szülőket nagyon lefoglalja a munkájuk, így nem vesznek észre semmit a cseréből. Talán, csak Pepi kutyusnak és Resinek, a házvezetőnőnek tűnik fel, hogy valami nincs rendben Lotte/Luise körül. Mindkét kislány gyorsan beletanul a szerepébe, de idővel, a dolgok elkezdenek bonyolódni körülöttük. A tanárok csodálkoznak, hogy a lányok viselkedése és írásmódja megváltozott. Luise szorgalmasabb, félénkebb és szelídebb, mint az előző években. Lotte figyelmetlenebb, lustább, de sokkal talpraesettebb lett. S, ha ez még nem lenne elég, Palffy egyre közelebb kerül Irene Gerlach kisasszonyhoz. Lotte próbálja eltávolítani Irenet az apja közeléből, ám próbálkozása kudarcot vall. A kislány bánatát tovább fokozza, hogy édesapja bejelenti: feleségül akarja venni Irenét. Lotte belázasodik.

Időközben, a közös fotó miatt, kiderül az igazság.  Luise  lelepleződik és mindent meggyón.

„Hosszú, bőszavú gyónás volt, és rövid, szótlan feloldozás. Egy pillantás, egy csók…Jaj de jó, hogy végre elmondhatta az igazat!…Erősen bele kell kapaszkodnia anyukába, hogy hirtelen el ne szálljon!”

Luise aggódik Lotte miatt, mert régóta nem érkezett levél Bécsből, és az apukája is hiányzik már. “A nefelejcsből talán elfelejcs lett?”

A két lotte 2Anyukával felhívják Palffyt és elmondanak neki mindent. Mikor megtudják, hogy Lotte beteg, azonnal úgy döntenek, hogy Bécsbe utaznak. A család újra együtt van, s láthatóan mindenki örül, egyedül Gerlach kisasszony dühös és sértődött.

Elérkezik október 14-e, az ikrek születésnapja. Minden ajándékról lemondanak, csupán egy kívánságuk van: ne kelljen újra elvállniuk, maradjanak így négyen együtt. Luise és Lotte kívánsága teljesül. A szülők újra összeházasodnak és beíratják másik lányukat is a bécsi iskolába. A két lány nagyon boldog és büszke magára, hogy szüleiket sikerült újra összehozniuk.

Most sem csalódtam a regényben. Bár felnőtt fejjel az ember mindent másként lát, mint egy gyerek, mégis végig lekötötte a figyelmemet. A szöveg egyszerű, de kellően humoros. Könnyen érthető a kisiskolások számára is. A két kis cselszövőn ugyanolyan jókat mosolyogtam, mint gyerekkoromban. Tudom, hogy a regény vége nem reális, ám egy gyerekmesének ilyennek kell lennie. Kell a boldog befejezés.

EmilS, hogy „lányos” regény-e? Az. Ez van fiúk! Viszont, van egy jó hírem. Erich Kästner írt regényt nektek is. Ha elolvastátok A két Lottit, és tetszett az író humora, vagy szeretitek az izgalmas nyomozásokat, akkor olvassátok el az Emil és a detektíveket. Tetszeni fog, ezt megígérhetem!

 

Reklámok

Könyvajánló Erich Kästner – A két Lotti” bejegyzéshez ozzászólás

      • Az Emil és a detektívek-et már anyaként olvastam a lányommal együtt,mert nekik meg az volt a kötelező olvasmány!!! Ő akkor még nem értékelte annyira,pedig szerintem aranyos!!!

  1. Én imádtam, és szeretem a mai napig is. Ez egy igen kedves, izgalmas, bár elég meseszerű történet. Öcséméknek annak idején szintén kötelező olvasmány volt, és ő is húzta a száját a “lányos” könyv miatt. Főleg, hogy a másik osztálynak a Vuk volt a kötelező, ami azért mégiscsak fiúsabb.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s