Könyvajánló Nicolas Barreau – A nő mosolya

A nő mosolyaKiadó: Park Kiadó, 2014

Oldalak száma: 288 oldal

Véletlenek pedig nincsenek! – vallja Aurélie Bredin, aki édesapja halála után átveszi egy kis párizsi étterem irányítását. Azon a végzetes novemberi napon, amikor olyan boldogtalannak érzi magát, mint még soha, a Szent Lajos-sziget kis könyvesboltjában különös könyvre bukkan: A nő mosolya című regény egyik helyszíne nem más, mint az ő vendéglője, a főhősnő pedig mintha…
Nem, ilyen nincs! Aurélie elhatározza, hogy utánajár a rejtélynek: meg kell ismerkednie a regény írójával. Csakhogy próbálkozásai sorra kudarcot vallanak, mígnem egy szép napon az író levele a postaládájába pottyan. Találkozásuk azonban egészen másképp alakul, mint ahogy elképzelte…

Vannak napok, amikor úgy érzed, hogy az egész világ összefogott ellened. A reggeli kávéd ihatatlan, a busz az orrod előtt megy el, a főnököd egész nap a nyakadban liheg, a hullámok a fejed felett csapkodnak, és bármit teszel, bárhogy is igyekszel, minden balul sikerül. Fáradtan, kifacsartan érsz haza, és semmi másra nem vágysz, mint elbujdosni egy lakatlan szigetre. Valahogy így éreztem magam, amikor egyik este fáradtan belezuhantam a kedvenc fotelembe. Ilyenkor általában olyan könyvek felé fordulok, amik könnyedek, nincs fontos mondanivalójuk. Nicolas Barreau A nő mosolya című regénye, pont ezt az élményt nyújtotta.

“A nő mosolya az ég ajándéka, és minden szerelmi történet vele kezdődik.”

Ami elsőre megfogott, az a borító. Könnyed, élettel teli. Nem ismertem az írót, nem hallottam a történetről. Teljesen vakon repülve vetettem bele magam az olvasásba. Ha csupán pár szóban kellene összefoglalnom, akkor azt mondanám, hogy A nő mosolya, egy kedves, bájos történet. Semmi rózsaszín ködfátyol, remegő lábak, édes cukormáz, csupán egy romantikus regény, hétköznapi szereplőkkel. Nem is emlékszem rá, hogy mikor olvastam utoljára olyan művet, aminek a főhősei ennyire átlagos emberek lennének, mint Aurélie és André. S talán pont ettől vált ez a regény egyedivé és szerethetővé. Minden benne van, ami egy kellemes történethez kell: szerelmi csalódás, titok, bonyodalom, egy támogató barátnő, csipetnyi izgalom. S mindehhez a szerelem és romantika fővárosa Párizs.

A könyv minden egyes oldalát élvezettel olvastam. És tényleg. Ez a regény mosolyt csal az olvasó arcára. Mindenkinek ajánlom, aki szeretne kiszakadni a hétköznapok egyhangúságából, vagy egyszerűen egy aranyos, szórakoztató történetre vágyik.

“Minden, amitől az ember jól érzi magát, előbb – utóbb káros az egészségre vagy hizlal. Egészségtelen a túl sok izgalom, és egészségtelen a túlzásba vitt munka. Alapjában véve az egész élet egyetlen veszélyes hegymászótúra, amelynek a végén az ember cseresznyeszedéskor leesik a létráról, vagy a pékhez menet elüti egy autó, mint a házmesternét Muriel Barbery A sündisznó eleganciája című bestsellerében.”

AVT_Nicolas-Barreau_3631Így a bejegyzés végén nem tudom kihagyni azt a csavart, amit az író okozott, aki a borító hátoldaláról mosolygott rám. A szerzőről a könyv borítója azt mondja, hogy Párizsban született, a Sorbonne-on tanult romanisztikát és történelmet. Ma egy kis könyvesboltban dolgozik a Szajna bal partján. Nem is lepődhettem volna meg jobban, amikor kederült, hogy Nicolas Barreau nem létezik. Valójában egy kitalált név és a valódi szerző Daniela Thiele német írónő.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s