Könyvajánló – Jennifer Clement Elveszett lányok országa

covers_335130Kiadó: Libri Kiadó, 2015

Oldalak száma: 264 oldal

“Mexikó déli részén, Guerrero állam dzsungel borította vidékein, ahol a mákföldeket, marihuánaültetvényeket és a lakosságot helikopterről permetezik gyomirtóval, minden lány „fiúnak születik” – nehogy elrabolják a drogbárók lelketlen pribékjei. Még biztosabb üregeket ásni, és oda rejtőzni, ha a távolban felzúgnak a luxusterepjárók… ám a legtöbbjük így is a kartellek fogságában végzi. Ladydi, az Elveszett lányok országának tizenhat éves főszereplője „megússza”. Legalábbis túléli, és elmeséli, hogyan telt a veszélyes idő a hegyi faluban, ahonnan minden férfi elmenekült, hogy átszökve a határon, az Egyesült Államokba keressen magának elviselhető életet. Elmeséli, hogyan került ártatlanul Mexikóváros legnagyobb női börtönébe, és milyen sorsokat cipelnek az ott élő fiatal nők.

Jennifer Clement lehengerlő regényében a szépirodalom erejével mutatja meg, hogy a drogbárók uralta vadonban is létezik barátság, van szolidaritás, és hogy az emberi szeretet feltárhatja a remény útjait.”

Jennifer Clement, Elveszett lányok országa című könyve azok közé a regények közé tartozik, amelyek kiemelt helyet kapnak a könyvespolcomon. Olyan történet, ami magával ragad, elborzaszt, de el is gondolkodtat.

Ritka, hogy nem tudom, mit írjak, de most ez a helyzet. Legszívesebben csupán annyit mondanék, hogy ezt minden olyan embernek el kellene olvasnia, aki valamilyen szinten nem elégedett az életével. Mi itt Magyarországon, Európában nehezen tudjuk elképzelni, hogy létezik olyan hely a világon, ahol az anyák azért imádkoznak, hogy ne lányuk szülessen. Ahol a női szépség nem áldás, hanem átok. Mexikó ilyen hely.

“Mexikóban a maximum, amit elérhetsz, hogy csúnya lány vagy.”

Az Elveszett lányok országa, egy tinédzser lány szemével mutatja be az igazi Mexikót, ahol évről évre nők százezrei tűnnek el nyomtalanul. Elmennek dolgozni, bevásárolni, de haza már nem érkeznek meg. Nincs rendszeres orvosi ellátás, vagy akár rendes oktatás. Hátborzongató volt olvasni a női sorsokat. A főszereplő, LadyDi és barátnői úgy nőttek fel, hogy természetes számukra a rejtőzködés és a bújkálás.

“Az üreg kicsi volt. Hatéves lehettem, mikor apám kiásta. Az oldalamra kellett feküdnöm, a térdem a mellkasom elé húzva,
ahogy a csontvázak maradványai fekszenek az ősi temetkezési helyeken, amiket a tévében láttam.”

Nemcsak  a történet, hanem maga a könyv hangvétele is nagyon megfogott. LadyDi tökéletes nyugalommal meséli el a körülötte zajló eseményeket végig abban a reményben, hogy valahol számára is létezik egy jobb világ.

JCJennifer Clement költő és író 1960-ban született. New Yorkban és Párizsban tanult irodalmat. Több, mint tíz éven keresztül végzett kutatást arról, hogyan hat a mexikói nők életére az erőszak. Interjúkat készített olyan nőkkel, akik a mexikói drogkartellek áldozataivá váltak. Ezek az interjúk ihlették LadyDi és társainak történetét. Az Elveszett lányok országa, az írónő harmadik regénye, s egyben a nemzetközi sikert is meghozta számára.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s