Könyvajánló – Mary Chamberlain A dachaui varrónő

dachaui varrono

Kiadó: Maxim Könyvkiadó, 2015

Oldalak száma: 335 oldal

“London, 1939. A tizennyolc esztendős csinos és ambiciózus Ada Vaughan varrónőként dolgozik a Dover Street-i nőiruha-szalonban. Divattervező pályáról álmodik megvan hozzá a tehetsége és a tudása , de ehhez ki kellene törnie a lambethi sivár családi környezetből.
Ada egy véletlen találkozás során megismerkedik a titokzatos Stanislaus von Liebennel, és ez a kapcsolat a szerelem és a csillogás világába repíti. Amikor a férfi felajánlja, hogy elviszi Párizsba, Ada úgy érzi, itt a nagy alkalom, és meg sem hallja a figyelmeztetést, hogy a közelgő háború miatt veszélyes a kontinensre utazni.

A jóslat beteljesül, kitör a háború, ők pedig Franciaországban rekednek. A német megszállás után Stanislaus elhagyja a lányt, de az utolsó éjszakán még kezeskedik arról, hogy Ada sose felejthesse el. Ada fogságba kerül, és annak köszönhetően éli túl a háborút, amihez ért: ruhákat varr. Jelenlegi megrendelői is előkelőségek, csak éppen német előkelőségek. Ada nem is sejti, mekkora bajt hozhat ez még a fejére
Egy történet a reményről, az élni akarásról és a bosszúról.”

Ritkán olvasok háborúval kapcsolatos könyveket, mert megráznak, elborzasztanak. Ilyenkor napokig, hetekig fogva tart az adott történet. A Moly-on, Kellyolvas véleménygyőzött meg arról, hogy ezt a könyvet el kell olvasnom. Innen is köszönöm neki.

A regény hátterét a második világháború adja, de Ada Vaughan kitalált személy. Egy fiatal, naiv tizennyolc éves lány nagy tervekkel és még ennél is nagyobb álmokkal.

"Párizs. Ada ezt a várost akarta meghódítani. 
A szalonját Vaughan-háznak fogják hívni."

Egy aprónak tűnő hazugság, egy romantikusnak ígérkező utazás és a megszállás gyökeresen megváltoztatja a fiatal lány életét. Szerelmes fiatal nőből, bujkáló, majd a saját túléléséért küzdő nővé válik. Ada, bár nagyon naiv, mégis kitartóan küzd a sorsa ellen. Egyetlen cél lebeg előtte, hogy az álmait valóra váltsa. Az ambíciójának és kitartásának köszönheti, hogy túléli a háborút. Egyetlen fegyvere egy varrógép és minden, amit a ruhakészítésről tud. Mary Chamberlain annyira részletesen és látványosan írja le egy-egy ruha elkészítését, az öltések és ráhajtások milyenségét, hogy szinte úgy éreztem, mintha én is a varrógép mellett állnék. Nem számított, hogy Londonban, Párizsban, vagy épp Dachauban vagyunk, egyetlen dolog a fontos: varrni, varrni, varrni.

dachau

"Rólad beszél az egész város. ... És nem csak Dachauba. 
Münchenben és Berlinben is."

Amellett, hogy a regény teljesen lenyűgözött, végig tele volt feszültséggel és nem várt fordulatokkal. A történet végig Ada szemével mutatja be az eseményeket. Láttam, amit ő látott, hallottam a gondolatait és talán emiatt is volt akkora hatással rám ez a könyv.

Számomra a könyv befejező része döbbenetes volt. A háború lezárultával egy új korszak kezdődik Ada életében. Hogy visszatérhet-e a régi életéhez? Valóra válthatja-e az álmát, ami megmentette az életét? Ehhez el kell olvasnotok A dachaui varrónőt.

Ezt a könyvet kizárólag felnőtteknek ajánlom.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s