Könyvajánló – J.R. Ward: A bourbon királyai

BourbonKiadó: Art Nouveau Kiadó, 2015

Oldalak száma: 432 oldal

“A Bradford-dinasztia generációk óta uralkodik a bourbon fővárosában. Vagyonuk tiszteletet és kiváltságos helyzetet biztosít számukra, és életük a kasztrendszer szigorúan lefektetett szabályai szerint zajlik gőgösen terpeszkedő udvarházukban, Easterlyben. Az emeleten él a család, tetteiket a látszat alapján hatalmas vagyonuk és kitűnő ízlésük vezérli. A földszinten pedig a személyzet fáradhatatlanul azon dolgozik, hogy fenntartsa a kifogástalan Bradford-illúziót. Ez a két szint sosem keveredhet…
Ám Lizzie King, Easterly főkertésze, megszegi ezt a szabályt, és ezzel kis híján tönkreteszi az életét. Kezdettől tudja, hogy nem lehet jó vége, mégis beleszeret Tulane-be, a bourbondinasztia fekete bárányába. Fájdalmas szakításuk is csak azt bizonyítja a számára, hogy nem véletlenül tiltakozott az érzései ellen.


Amikor két év távollét után Tulane hazatér, magával hozza a múlt árnyait, és senki sem vonhatja ki magát a következmények alól: sem Tulane gyönyörű és kegyetlen felesége; sem legidősebb bátyja, akinek a keserűsége és embergyűlölete szinte határtalan; sem a Bradford család feje, akinek az erkölcs semmit sem jelent, és múltjában szörnyű titkok rejtőznek. Ahogy az üzleti és érzelmi feszültségek egyre fokozódnak a családon belül, Easterly lakóinak élete visszafordíthatatlanul megváltozik. Az eseményeket csak a legravaszabbak élhetik túl.”

Ward, az Ward. Most mondhatnátok, hogy persze, hiszen ki más is lehetne. Nálam azért nem ilyen egyszerű a képlet, hiszen azon kevés írók közé tartozik, akiknek az itthon eddig megjelent összes könyvét olvastam. Teljesen mindegy, hogy a fantasy, vagy a romantika kategóriába tartozik-e az épp kiadásra váró Ward regény, amint meglátom, elő is rendelem. Ilyenkor az sem érdekel, hogy van-e valamilyen alkalom, szülinap, névnap, húsvét, vagy karácsony. Kell és kész.

Azért nem lennék veletek őszinte, ha nem vallanám be töredelmesen, de J.R Ward regényei közül nálam még mindig az FTT sorozat kötetei a toplistásak. Igen, tényleg elfogult vagyok a hölggyel szemben. Pont ezért egy percig sem volt kérdés, hogy amint megláttam A bourbon királyai sorozat első részét, felkerült a várólistámra. Izgatottan vártam a megjelenést, ami kivételesen nem csúszott heteket. Ezúton is köszönet a kiadónak.

A könyv kicsit körülményes úton került hozzám, mert egy kisebb kavarodás miatt egy másik város könyváruházába szállították le a rendelésemet. Hogy pontosan mi is történt az a mai napig sem világos számomra, de a bolti alkalmazottak segítségének köszönhetően gyorsan megoldódott ez az apró probléma. Mindenhol emberek dolgoznak, szóval fátylat rá.

Megemelem a virtuális kalapom J.R. Ward előtt. Kilépett a saját FTT-s és Jessica Bird-s komfortzónájából és megalkotta a Bradford-Baldwine családot. Ez valami új az írónőtől, ami egyik eddigi regényéhez sem hasonlít. 

3forksranch

Kinek kellenek ellenségek, ha ilyen családja van? Akár ezzel a mondattal is kezdődhetett volna Ward, új regénye. A bourbon királyainak középpontjában egy déli dollármilliárdos dinasztia áll. A család sorsának alakulását a négy testvér, – Tulane, Edward, Virginia és Maxvell – mindennapjain keresztül követhetjük nyomon. Mocskosul gazdagok, iszonyatosan befolyásosak és nem utolsó sorban nagyon jóképűek. De a látszat néha csal és nem minden arany ami fénylik. A felszíni csillogás alatt már évekkel ezelőtt megjelentek a „rothadás” jelei. Kapzsiság, hatalomvágy, árulás, titkok, dráma, gyilkosság. Ezek mind benne voltak a Bourbon királyaiban, mégsem lett belőle egy rakás katyvasz. Ward úgy szövi a hálót, hogy még a leghatékonyabb pók is megirigyelhetné. Egy sok szálon futó, rengeteg szereplőt felvonultató regényt kaptam.

A történet helyszíne a déli Easterly, a Bradford-Baldwine családi birtoka. A család generációk óta a bourbon gyártásával és kereskedelmével foglalkozik. Befolyásuk, vagyonuk hatalmas és az amerikai felső tízezer elegáns és pazar életét élik. 

“Húsz év múlva, miután a gyermekeik felnőttek és kirepültek otthonról, úgy fognak kinézni, mint saját maguk viaszból készített másai; minden porcikájuk felvarrva, feltöltve, kijavítva. És tulajdonképpen dolgoztak is: a hivatásuk a szaporodás volt és az, hogy vonzóak maradjanak a férjük számára.
Igazából a kancákra emlékeztettek, akik életet adtak azoknak a telivéreknek, amelyek futama néhány óra múlva kezdődik.”

dallasA bevezető kötet Lane Baldwine, a Bradford-Baldwine család második fia és Lizzie King, a család kertésze állnak. Lane két év után először, egy tragikus eseménynek köszönhetően tér vissza a családi farmra. Megfogadja, mindent elkövet annak érdekében, hogy Lizziet visszaszerezze. Most mondhatnátok, hogy ja, “megint egy sablonosan oda vagyok érted, de te miért nem akarsz engem” regényt ajánlok, de A bourbon királyai mégsem csupán kettejükről szól. Lizzie és Lane szerelme csak töltelék. Sokkal drámaid és sötétebb események láncolata a regény.

Mint egy felvezetésként a következő részekhez, mindegyik Baldwine gyerek életébe betekintést nyerhet az olvasó. Az egyetlen nő a testvérek között Virginia, aki évekkel ezelőtt elveszítette az önbecsülését. Régi, elhibázott döntései miatt mélyen gyűlöli saját magát. A külvilág felé mégis mindig a tökéletes és büszke gazdag nő arcát mutatja. 

Edward Baldwine, a legidősebb fiú, a Bradford vállalat örököse, aki testileg és lelkileg összetörve, visszavonultan él a saját birtokán.  A napjait a lovai treníroztatásával, éjszakáit alkoholmámoros önsajnálatba burkolózva tölti. Ezeken kívül szinte semmi más nem érdekli. Legfőképp a családja hagyja hidegen. 

Max… Hát igen. Róla nem sokat sikerült megtudni, de épp eleggé titokzatossá tette Ward a személyét ahhoz, hogy majd megöl miatta a kíváncsiság.

Egyenlőre még annyira a történet elején vagyunk, hogy nem akarok szereplőket skatulyázni, de Lane-t és Edwardot is nagyon megkedveltem. Bár utóbbiért majdnem megszakadt a szívem. Remélem, hogy Ward mind a négy Baldwine gyereknek boldog befejezést tartogat.

Megannyi fő és mellékszereplőt vonultat fel az írónő és nem egy, nem két szálon fut a cselekmény. De ezen mi, Ward rajongók már meg sem lepődünk. Ugye? 

“…ez volt a bukás kezdete, az első dominó, amely sorra döntötte az összes többit úgy, hogy már képtelenség volt leállítani a folyamatot.”

J.R. Wardot ismerve minden egy-egy elejtett lényegtelennek tűnő mondatra, minden jellegtelen kis mellékszereplőre oda kell figyelnie az ember lányának. Próbáltam így olvasni A Bourbon királyait, de tuti, hogy az írónő most sem fogja megkönnyíteni a dolgomat és a soron következő részekben a legváratlanabb helyről fog meglepetést okozni. 

Erős, titkokkal teli és izgalmas első rész volt. Könnyed és élvezetes olvasmány. Egyenlőre – és azt hiszem még egy jó darabig – nincs: Boldogan éltek, amíg meg nem haltak.

Nálam bekerült a 2015-ös év top 10 listájába.

 

Reklámok

Könyvajánló – J.R. Ward: A bourbon királyai” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Szia!!!
  Mindíg megfogadon,hogy csak akkor olvasom el a kritikád amikor már be tudom szerezni az olvasmányt is! De mindíg elcsábulok és mindíg jól rá is fázom,mivel nagyon hasonló az izlésünk a könyvek terén!
  Most várhatok januárig,mert jól felcsigáztál!!
  Legalább lesz mit megfogadnom szilveszterkor!!!!
  Kellemes ünnepeket és sok szórakoztató olvasmányt kívánok!!!
  Üdv!
  Ilkdikó
  🎅🎅🎄🎄🎁🎁

 2. Ezt örömmel hallom. Mármint, hogy hasonló az ízlésünk:-) Talán a Jézuska becsempész neked a fa alá egy példányt. Neked is nagyon kellemes ünnepeket kívánok!!! Szép estét: Diana

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s