Könyvajánló – Katja Millay: Nyugalom tengere

covers_305145Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2014

Oldalak száma: 496 oldal

“A két és fél évvel ezelőtti, kimondhatatlan tragédia óta Nastya Kashnikov csupán az árnyéka régi önmagának. Másik városba költözik, elhatározva, hogy titokban tartja sötét múltját, és senkit sem enged közel magához. Terve azonban kudarcot vall, amikor azon kapja magát, hogy megmagyarázhatatlanul vonzza az egyetlen személy, aki ugyanolyan elszigetelt, mint ő maga: Josh Bennett.

Josh története nem titok. Minden szerettét elveszítette, így tizenhét éves korára senkije sem maradt. Akinek a neve egyet jelent a halállal, azt mindenki igyekszik elkerülni. Nastya kivételével, akit nem riaszt el a fiú, sőt, előbb-utóbb élete minden területére bebocsátást nyer. Ám miközben a kettőjük közti tagadhatatlan vonzalom egyre erősödik, Joshban felmerül a kérdés, vajon megtudja-e valaha is Nastya titkát – és hogy egyáltalán meg akarja-e tudni.”

Mostanában igazán szerencsésnek mondhatom magam. Az elmúlt pár hónapban nagyon jól sikerült könyveket választanom. Igaz, ritkán vásárolok úgy nyomtatott könyvet, hogy ne járnék alaposan utána, ki milyen kritikát, vagy véleményt írt róla. 

Katja Millay a Nyugalom tengere című regénye nem volt a kívánságlistámon, de a nagy novemberi könyv vásárlási lázkor nem tudtam neki ellenállni. Igaz, hogy kicsit megremegett az ujjam mielőtt a kosaramba tettem volna, de így utólag, nagyon jó döntés volt. Hosszú hónapok óta nem olvastam YA regényt, mert kicsit sok volt már a meggyötört lelkű fiatalokból és az első mély pillantástól megroggyanó lábaktól De nagyon örülök, hogy ezzel a regénnyel tértem vissza a témához, mert az biztos, hogy a Nyugalom tengerére még évek múlva is emlékezni fogok. Már most kiemelt helyen szerepel a könyvespolcomon. Az csak hab a tortán, hogy ez volt az 50. könyv, amit ebben az évben olvastam. 

“Mindenki akar valamit a szeretetéért cserébe. Akik szeretnek minket, azt akarják, hogy legyünk boldogok, meg minden, ez viszont automatikusan minket tesz felelőssé az ő boldogságukért, mert csak akkor boldogok, ha mi is azok vagyunk.”

maxresdefaultA Nyugalom tengere erőteljes, magával ragadó és feledhetetlen. Nem túlzás azt állítani, hogy a szeretet és a megbocsájtás története. Nem szokványos YA regény. Igaz, hogy a szereplők kivétel nélkül középiskolások, de a gondolataik, a tetteik és ahogy próbálnak megküzdeni az őket ért traumákkal, inkább a felnőttek világára jellemző. Nagyon megérintett és nem túlzás, hogy megrázott az ami Nastyaval és Joshal történt. Még úgy is, hogy Nastya hosszú fejezeteken keresztül nem szól egy szót sem. Csupán a gondolatait és érzéseit olvashattam a lapok oldalain. Egy fiatal lány aki új városban, új iskolában, új név alatt próbál meg új életet kezdeni. A múltját senki nem ismeri. Nem beszél, nem barátkozik. Még az sem érdekli, ha a háta mögött mocskos pletykák keringenek róla. Az erős smink, a botrányosan merész ruhák tökéletes álcát jelentenek Nastyának, amivel mindenkit távol tarthat magától. Az, hogy mi rejlik egy smink, vagy a különc viselkedés mögött, senkit sem érdekel.

78d94012a27a16aad1348aec2798367bNastyával ellentétben Josh múltja nem titok. Mindenkit elveszített akit szeretett és tizenhét éves korára teljesen egyedül marad. Drew családján kívül mindenkit sikerült elriasztania magától. Nastya nagyon lassan, szavak nélkül kerül egyre közelebb Josh-hoz. Még véletlenül sincs meg közöttük a sablonos “megláttam és azonnal kiugrott a szívem a helyéről” szituáció. A kettejük között szövődő barátság egyre erősödik és vált át valami sokkal fontosabbá. Nehezen tudtam eldönteni és még most is vacillálok azon, hogy vajon Nastyának, vagy Joshnak volt-e nagyobb szüksége a másikra. 

“– Hiszek Istenben, Napsugár. Mindig is hittem Isten létezésében – közli. És amit hozzátesz, azt nem az önsajnálat vagy a hatásvadászat mondatja vele:
– Csak azt is tudom, hogy Isten utál engem.”

Sokan nem szeretik a váltakozó szemszöget, de én nem tartozom közéjük. A váltakozó szemszög segített megérteni Josh és Nastya tetteit és így még közelebb kerültek hozzám. 

Még tovább ragozhatnám, hogy mi az ami megfogott és annyira magával ragadott olvasás közben, de nem teszem, mert ennek a regénynek nincs rá szüksége. Aki elolvassa a Nyugalom tengerét az biztosan beleszeret Katja Millay stílusába és történetébe.

“A neve alapján régen azt hittem, hogy a Nyugalom tengere egy gyönyörű, békés hely. Ahová szívesen kerülne az ember a halála után. Ahol csönd és víz vár.
– Egy olyan hely, ami egyszerűen elnyeli, mindenképpen befogadja az embert. Szépen
elképzeltem az egészet.
– Nem is hangzik rossz végső nyugvóhelynek.”

kmKatja Millay: A Nyugalom tengere az első regénye. A 2012-ben, eredetileg magánkiadásban megjelent könyv azonnal olyan sikeres fogadtatásra talált, hogy a Simon & Shuster néhány hónapon belül átvállalta a kiadását. A regény elnyerte a School Library Journal díját, mint 2013 egyik legjobb ifjúsági regénye, illetve az amerikai könyvtárosszövetség az ALA ifjúsági szervezetének (YALSA) 2014-es Alex díját (forrás: KMK)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s