Könyvajánló – Kelley Armstrong: Bitten – Megmarva

covers_371654Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2015

Oldalak száma: 528 oldal

“Elena Michaelsnek fogalma sincs arról, hogy Clay, a kedvese, vérfarkas, amíg az meg nem marja, és ezzel mindörökre megváltoztatja az életét. Elárulva érzi magát és feldühödik: képtelen tudomásul venni az átalakulását, és nem tervez semmilyen kapcsolatot a Falkájával – karizmatikus vérfarkas társainak csapatával, akik azt állítják, segíteni akarnak.
Amikor azonban a Falkát brutális gyilkosságsorozat fenyegeti, Elena képtelen választásra kényszerül. Sorsára hagyja-e az egyedüli embereket, akik valóban megértik újonnan szerzett természetét, vagy segítsen nekik régi kedvesének a megmentésében, aki nemcsak tönkretette az életét, de még mindig vissza akarja szerezni Elenát, mindenáron.”

A tavalyi év végén új sorozatot indított útjára a Könyvmolyképző Kiadó. Ennek, az urban fantasy (városi környezetben játszódó történet) rajongók örülhetnek a legjobban. Na meg én. Nalini óta tudom, hogy nagy rajongója vagyok az alakváltós történeteknek. Alakváltók, boszorkányok, trollok, vámpírok. Jöhet bármelyik, na persze nem a Bella & Edward fajtából. Abból már évtizedekkel ezelőtt kinőttem, hanem a véresebb, tartalmasabb regényekre gondolok. Ha pedig a történet vérfarkasokról szól, ide vele azonnal.

Amint megláttam, hogy előrendelhető Kelley Armstrong regénye, már rá is kattintottam arra a bizonyos gombra. Elég volt a fülszöveg, hogy tudjam, annyira talán nem lövök mellé. Kicsit húztam ugyan a szám, hogy ismét egy sorozatról van szó, de gondoltam teszek egy próbát. Maximum dühöngök rajta pár sort évek múlva, amikor a 2., 3., … sokadik rész után nem jön a többi. Komolyan, néha kezdem kicsit mazochistának érezni magam, annyi félbehagyott sorozat csücsül a szekrényemen. Mintha kimondottan arra utaznék, hogy soha nem tudjam meg, mi lesz egy kerek történet vége.  Erre remek példa a Trónok harca sorozat, aminek évekkel ezelőtt remegve vártam az újabb és újabb részeit. Hallottátok, mit nyilatkozott Martin a hatodik kötetről? Valószínű előbb látom filmen, mint kiadnák könyvben, hiszen édes lelkem még meg sem írta… 

Szóval a decemberi utolsó csomaggal, közvetlenül karácsony előtt vehettem a regényt a kezembe. Amint kibontottam a csomagot, egyből a könyv legvégére lapoztam. Azt tudtam, hogy gyors voltam az előrendelést illetően, de hogy ennyire, azt álmomban sem gondoltam volna. Én lettem ugyanis a 0003-as Elit sorszámú kötet büszke tulajdonosa. Még soha ilyen alacsony sorszámú könyvem nem volt. Tudom, hogy hülye vagyok kicsit, de már ezért megérte. Talán emiatt is kicsit elfogultan álltam neki az olvasásnak.

bitten_season2A Bitten – megmarva egy 13 kötetből álló sorozat első része. Még véletlenül se riasszon el senkit az a tény, hogy ismét egy sorozatról van szó, mert annyit nyugodt szívvel elárulhatok, hogy függő végről szó sincsen. Emiatt nyugodtan belevághatnak azok is, akik eddig egy kicsit vaciláltak azon, hogy neki kezdjenek-e.

Első rész lévén nem voltak nagy elvárásaim, mégis kellemesen csalódtam. Az első pár oldal után nem gondoltam volna, hogy ennyire tetszeni fog, de aztán oldalról oldalra, észrevétlenül becserkészett, megvárta a kellő pillanatot, rám ugrott és onnantól nem eresztett. Ez első sorban Elenának, a főhősnek köszönhető. Az ő szemén keresztül láthattam és élhettem át az eseményeket.

A Kelley Armstrong által megalkotott világban kétféle módon válhat valakiből vérfarkas. Vagy annak születik, vagy megharapják és azzá válik. Na de nem ennyire egyszerű a képlet, mert született vérfarkas csak férfi lehet. A megharapottaknak is csupán kis százaléka éli túl az átalakulást.  Az egyetlen ismert női vérfarkas, aki túlélte a fájdalmas átalakulást és nem vált vérengző korccsá, az Elena. Úgy érzi, hogy egykori szerelme becsapta és elárulta amikor megmarta és vérfarkassá változtatta. Elene évekkel később elhagyja a falkát, ami a családot jelenthetné számára és megpróbál egy független, önálló életet kialakítani magának a nagyvárosban. 

A falka élén Jeremy, az alfa áll, akinek parancsait egy falkatag sem kérdőjelezi meg. Az ő hívásának még Elena sem tud nemet mondani. Visszatér, hogy még egyszer utoljára segítsen Jeremynek. Ezzel kezdetét veszi a harc, ami egy kemény, kegyetlen világot tár elénk, ami tele van vérrel, kegyetlenséggel, területszerzési harcokkal, árulással, küzdelemmel. 

Armstrong alaposan bemutatja a falka felépítését és az életét. Minden egyes falkatagnak meg van a maga szerepe. Talán sokan úgy gondolják olvasás közben, hogy az írónő túl hosszadalmasan, vagy túl részletesen mutatja be ezeket, de szerintem nem így van. Szükség volt a részletes áttekintésre, már csak Elena miatt is, aki nem született vérfarkas. Egy makacs, harcias, sokszor önfejű fiatal nő. Harcol a megváltozott élete ellen, az érzései ellen, emellett megpróbál hű maradni azokhoz, akiket szeret. 

Mindegyik falkatagnak megvan a maga szerepe. Jeremy, az alfa, akinek a vállán nyugszik az egész falka sorsa, jövője. Az ő döntései határozzák meg, hogy a falkát sikerül-e elpusztítaniuk a korcsoknak, vagy túlélik az ellenük irányuló támadásokat. Clay, talán az egyik legerősebb és legokosabb tagja a falkának. Néha talán túl lobbanékony, de Jeremyért és Elenáért bármire képes. Nick, a fiatal és elsőre nemtörődömnek tűnő playboy. Én imádtam a karakterét. A mindig megfontolt Antonio, akihez Jeremy bármikor tanácsért fordulhat. És Peter, aki egy kicsit olyan, mintha a kedves nagybácsi lenne. Na meg Logan, akivel Elene soha nem szakította meg a kapcsolatot. 

“– És most össze kell varrnod a lábam! – mondta.
(…)
– Ne kéresd már magad, Elena! Nem harap! Fogd a tűt, és láss neki! Ne is gondolj bele! Csak igyekezz lehetőleg egyenes vonalban csinálni!
– Egyszerűen hangzik, de soha nem láttad a technikaórán beadott munkáimat!
– Nem, de volt szerencsém megtapasztalni a hajvágásodat!…
– Mindig egyenesen vágtam le a hajad!
– Ha a fejemet egy bizonyos szögben tartottam, akkor valóban tökéletesen egyenes volt.”

bitten_detail_2560x1450_1280x725_105372227592

Szerettem ezt a könyvet. Szerettem a karakterek. Szerettem Elenát és a „fiúkat” is. Bár néha ez a Clay-Philip-Clay-Philip mizéria idegesített, de fátylat rá. És iiiggggggeeeennnnn imádtam, hogy nem függővég lett a befejezés.

Nem véletlenül kapta meg a “hard selection” jelölést a regény. Némely részek tocsognak a vérben, az agresszióban és a brutalitásban. Szóval szigorúan felnőtt olvasóknak ajánlom.

Ha még soha nem olvastál vérfarkasokról, de szívesen megismerkednél velük, vagy szeretnél kicsit eltávolodni a konfort zónádtól, akkor a Bitten egy nagyon jó választás, hogy belépj ebbe a világba. Ha már olvastál róla előttük, akkor olyan sok meglepetés nem fog érni, ami a falkabeli létet illeti. Neked a krimiszál fog tetszeni. Amrstrong nagyon jól hozza a gonosz szereplőket. Tényleg gonoszak és lelkiismeretlenek voltak. 

Ha romantikus regényre vágysz, akkor ez nem a te könyved. Felejtsd el a romantikus címkét, amit a könyv adatlapjain látsz. Persze van benne szex, de nem több és nem érzékibb, mint más regényekben.

Még ennyi sem volt elég,hogy kedvet kapj Kelley sorozatához? Akkor talán meggyőz ez a rövid részlet, ami a regényből készült tévésorozat egyik trailere.

Reklámok

Könyvajánló – Kelley Armstrong: Bitten – Megmarva” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Szia!!!
  Imádom az ajánlóidat!!! Remélem zombi és horor nem lesz!!! Mindíg úgy írsz a könyvekről hogy az ember akaratlanul beleszeret és el akarja olvasni! Pont így jártam az FTT-vel is!!
  Szóval most ez is megy a listára!! De zombi tényleg ne legyen,mert azt nagyon nem szeretem,ja és a horrort!!!
  És nem is szeretném ha beléjük szeretnék!!!!
  Üdv!!!
  Ildikó
  😁😁😁😁😁😁

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s