Könyvajánló – Böszörményi Gyula: A Rudnay gyilkosságok (Ambrózy báró esetei 2.)

Böszörményi Gyula

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2015

Oldalak száma: 560 oldal, kemény táblás

Fülszöveg: 

“1900 ősze. Budapest székesfőváros a perzsa sah látogatására készül. A titokzatos keleti uralkodó teljes udvarházával egyetemben járja be Európát, mindenhol rendkívüli érdeklődést, sőt rajongást váltva ki. Rudnay Béla rendőrfőkapitányt azonban egészen más nyomasztja: kereken hét olyan gyilkossági ügy aktája hever az asztalán, amit a legkiválóbb detektívjei sem voltak képesek felderíteni. Az eltűnt Hangay Emma kisasszony megtalálására tett kudarcos kísérlet után Ambrózy báró elvállalja eme különös eseteket, melyek teljességgel érthetetlenek. Vajon a ferencvárosi szatócs miért ölte meg a Bécsből öngyilkossági szándékkal Budapestre érkező festőt – a frissen alkalmazott cselédlány miért mérgezte meg úrnője édesanyját, akit addig sohasem látott – a hamburgi kémiatanár miért utazott Triesztbe, hogy ott a vonaton lelőjön egy általa sohasem látott, tízéves kisfiút – és a pesti kocsmárosnak ugyan mi oka lehetett vidékre ruccanni, hogy aztán a puszta közepén meggyilkoljon egy idős cselédasszonyt? A minden lében kanál Hangay Mili kisasszony és az ő morc bárója nyomozásba kezd, nem tudván, hogy életük máris veszélyben forog.

A Leányrablás Budapesten című, nagysikerű regény folytatásában a szerző tíz valóban megtörtént, a korabeli sajtó által dokumentált esetre igyekszik fényt deríteni, miközben e szép, izgalmas, békebeli korban valóban élt személyek és valós helyszínek sorát szerepelteti. A nyomozás csak most veszi igazán kezdetét!”

Na kérem szépen. Ilyen egy ízig-vérig lebilincselő regény. Ezekkel a mondatokkal kezdtem a molyos értékelésemet. Azóta eltelt pár nap, de a véleményem nem változott.

Még tavaly decemberben olvastam a sorozat első részét, a Leányrablás Budapesten-t. Annyira megtetszett Böszörményi Gyula stílusa, a regény hangvétele, hogy a könyv végeztével elő is rendeltem A Rudnay gyilkosságokat. Böszörményi Gyula most sem okozott csalódást.

Hozta az előző regényben megszokott zseniális stílust, a minden apró részletig kidolgozott karaktereket. Ahogy az írótól megszokhattuk, most is számos valós helyszín és személy szerepelt a történetben.

“A tűz eszement, fékezhetetlen, vad szerető. Őrjöngve ölel, míg csak torz, elszenesedett förtelemmé nem válsz, s mikor már végképp nincs mit elemésztenie, életeddel együtt ő maga is örökre kihuny.”

A regény ott folytatódik, ahol A leányrablás Budapesten befejeződött. Egyik különlegessége, hogy Böszörményi Gyula tíz valós, megtörtént esetet szőtt bele a regénybe. Így már nem csupán a helyszínek, a rég elfeledett szavak, hanem az egyes események is igazi kuriózumnak számítanak A Rudnay gyilkosságokban. Gondoljatok bele, mennyi kutatómunka állhat e mögött a regény mögött is. Le a kalappal. 

Most is, mint az előző kötetben, nem egy, hanem két történetet is kap az olvasó, hiszen a regény két szálon fut. Az egyik szál “Kardos Cecília”, aki szörnyű dolgokba keveredik. Fiatal, talpraesett, életrevaló ifjú hölgy. Nagyon örültem, hogy Böszörményi Gyula nem sajnálta a betűket Cili bemutatására. Alaposan megismerhettem és nagyon megkedveltem ezt a fiatal lányt, akit elég kemény megpróbáltatások elé állított az író. 

london-cromwell-road-12th-july-1905-300x463A másik szál Mili és Ambrózy báró, akik a rejtélyes Rudnay-féle gyilkosságokat próbálják meg felderíteni. Mili kíváncsisága, talpraesettsége és az esze az, ami segíti Richárd bárót az esetek felderítésében. Bár az úr, ha tehetné, továbbra is kézzel-lábbal tiltakozna ez ellen.

“Az íróasztal alatt négykézláb kuporogva két dolog járt a fejemben. Az egyik, hogy miként is keveredhettem ilyen ostoba helyzetbe. A válasz persze egyértelmű: sosem bírom fékezni a kíváncsiságomat. A másik, ami piszkált, hogy ha több alsószoknyát hordanék – mondjuk, annyit, mint erkölcsös nagyanyáink, akik leülni is alig bírtak a sok szövettől –, akkor most nem törné annyira a térdemet a szalon márványpadlója.”

A nőkről alkotott képe nem változik Ambrózy bárónak, mégis kezd máshogy viszonyulni a lányhoz és elkezdi tanítani Milit. Persze kedvenc grófon nem egyik napról a másikra változott meg de Mili makacssága nem hagyott neki sok választást. Kedveltem a párbeszédeiket, az apró csörtéiket, gondolataikat. 

“– Na de báró úr! – Most tényleg megsértődtem. – Minek néz maga engem?
– Örökké kíváncsiskodó, nyughatatlan kishölgynek, aki folyton épp az ellenkezőjét teszi annak, mint amit kérnek tőle – felelte tárgyilagosan, majd egy másik bérkocsi után intett.”

A mellékszereplőket sem hanyagolta el az író. Imádtam Mück Márit, Fecskát, és Agátha mamát is. Nem is olyan merev az asszonyság, ha az ember kicsit jobban megismeri.

A lábjegyzetek most is hatalmas segítséget nyújtottak, pláne a régies szavak értelmezésekor. És nem mellékesen az egyes korabeli eseményekről, és személyekről is elegendő információkat kaptam. Igaz ez talán kicsit lassította az olvasást, de én ezt egy percig sem bántam.

covers_328988A borító elképesztően szép lett! Azt tudtátok, hogy a sorozat első kötete, a Leányrablás Budapesten elnyerte a Magyar Könyvek Viadala legszebb borítójának járó díját? Ha mondhatok ilyet, a második kötet külseje még szebb lett. Egyszerűen imádom. Tökéletes.

Összegezve, A Rudnay gyilkosságok egy lebilincselő, izgalmas és zseniálisan megírt regény. Aki szereti az izgalmas történeteket, a rejtélyes bűnügyeket, a korhű ábrázolást, a fanyar humort, a romantikát, az nem fog csalódni Böszörményi Gyula regényében!

Nekem egy élmény volt. A 2016 évi toplistán biztos helyen szerepel.

De lássuk a száraz tényeket, ha esetleg a fenti ajánló nem győzött meg benneteket. A regény 2015. December 11.-én jelent meg. Akárhogy is nézem, ez két hónap. Ez alatt a röpke idő alatt A Rudnay Gyilkosságok az alábbi eredményeket érte el:

1. Legjobb krimi a molyok értékelése alapján

1. Legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

123csillagozás – ebből 119 értékelő maximális 5 csillagot adott.

99%

Feltétlen látogassatok el a facebook-on az Ambrózy báró esetei oldalra, mert rengeteg érdekességet olvashattok a regényekről, szereplőkről, helyszínekről, eseményekről. 

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel, de akár követhetsz is a fenti “Kövesd a blogot” gomb megnyomásával.

Follow my blog with Bloglovin

Reklámok

Könyvajánló – Böszörményi Gyula: A Rudnay gyilkosságok (Ambrózy báró esetei 2.)” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Szia!!
  Most megint rendelnem kell,mert egyszerűen imádom az első kötetet és nagyon akarom a másodikat!!!!
  Tehát vásárlás lesz!!
  Alig várom!!!
  További szép napot kívánok!!!

 2. Számomra is!
  1.Pofátlanul beleírja az író, még csak most megyek irni a 3.részt, miután cliffhangerrel zárta, ami min.1 évet jelent, tudod ki a franc fog addigra már emlékezni az egészre? Ujraolvasni meg nem fogom ezért.
  2. Annyira látszik dramaturgiailag, hogy a 2.könyv végére összeérnének a szálak, de ez a “húzzunk le róla még egy bőrt” csakazértis csináljunk 3.könyvet, mert több a money.
  3. Mert eddig mindenhova elcipelte a kiscsajt a báró, most amikor 1 lépésre van a nővérétől, dehogy viszi, dehogy beszél neki a gyanújáról, dehogy beszél neki egyáltalán az esetről…miért? Dramaturgiailag nincs rá magyarázat. Ráádásul, ha az derül ki, hogy miután 2 köteten keresztül húzták egymást a Millivel, utána megfekteti a nővérét, én főbe lövöm magam! Mert mi a fenének járkálna amugy a 3 csajszihoz? Vagy vmelyik másiknak kurizál, ki tudja. De, hogy végül is nagy ívben le****ja Millit az kiderült…akkor minek cincálta velük az író az idegeinket?

  Irtóra felidegesített! Biztos, hogy a 3-kat, ha kényszerítenek sem olvasom el! Majdnem falhoz csaptam amikor befejeztem ám! Csak azért nem, mert utána eladtam gyorsan mindkettőt.

  Na szóval, lehiggadva: sztem igenis rossz helyen hagyta abba, ha kicsivel előrébb esik ez meg, amikor még nem tudjuk mi lesz a 3 tabáni lány szabadulási kísérletéből – igen akkor én is körömrágva várnám a 3.részt, de így?!
  És mielőtt rámsütnék, hogy nem értek hozzá: irodalom szakos tanári diplomám van. Szóval nem a levegőbe beszélek.

  Uff, én megmondtam. 😁

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s