Könyvajánló – Becca Prior: A tanítvány

covers_340829Kiadó: Newkids Kiadó, 2015

Oldalak száma: 400 oldal

“A fikciós történet egy kiemelkedően tehetséges, fiatal egyetemi professzor és azonos nemű tanítványa között kibontakozó, perzselő szenvedélyről szól, sajátos formában. A vonzalom, az önmarcangolás, a beismerés és a beteljesülés fázisait mindkét főszereplő szemszögéből láthatja az olvasó, betekintést nyerve abba, mi játszódik le egy fiatal fiú lelkében, aki ráébred, hiába futott eddig a lányok után, most mégis egy férfi iránt táplál eddig soha nem tapasztalt, olthatatlan vágyat.

A tanítvány tabukat döntöget, kendőzetlenül tárja az olvasó elé a szexuális beteljesülés legintimebb részleteit is, de bebizonyítja, a szerelem azonos neműek között is lehet ugyanolyan elsöprő, mint férfi és nő között. A szerző az elsőkönyves Becca Prior, aki nem megbotránkoztatni, hanem szórakoztatni szeretné olvasóit, és elvinni egy olyan világba, amely ugyan rengeteg embert érdekel, mégis nagyon ritkán merünk beszélni, sőt olvasni is róla.”

Becca Prior regénye teljesen véletlenül akadt a kezembe. Találkoztam már korábban is a regény borítójával jó pár molyos ismerősöm várólistáján, vagy értékelésén, de valahogy elsiklottam a regény felett. Amikor az idei könyvfesztiválon a böszörményi dedikálásra vártam, épp a Newkids kiadó standja mellett ácsorogtunk majd egy órán keresztül. A tanítvány borítója is szép sorban ott várakozott a mellettem lévő asztalon. Felemeltem egyet, elolvastam a fülszöveget és érdekesnek találtam. Visszatettem az asztalra és vártam tovább a soromra. Felvettem, elolvastam, visszatettem. Ez így ment egy darabig. Órákkal később, amikor a csajokkal már csak bolyongtunk és gyakorlatilag majd leszakadt a vállunk a könyvek súly alatt, ismét a Newkids standja előtt találtuk magunkat. Egész jó hangulatban fecsegtünk a pult mögött állókkal, amikor is felfedeztük az egyik táblán, hogy bizony “írósimogatót” vagy “íróölelést” (pontosan nem emlékszem) tartanak. Ezen jót vigyorogtunk Betty Foresterrel és megkérdeztük, vajon hol az az író, aki a mi simogatásunkra vágyik… Mint kiderült egész idő alatt Becca Priorral cseverésztünk, aki egy végtelen szimpatikus és nagyon jó humorral megáldott nőszemély. Annyira pozitív volt, hogy gyorsan készítettünk is vele pár fotót és végül megvásároltam A tanítványt, amit ott még melegében dedikált is nekünk az írónő. És ha már Magyar írók hónapja, akkor úgy gondoltam, ennél jobb regényt nem is választhattam volna zárásként.

Amikor megkérdeztem Beccától, hogy mennyire brutális maga a történet, azt a választ kaptam, hogy nagyon. Egyből felcsillant a szemem. Mielőtt nekikezdtem volna az olvasásnak, rákerestem a neten és meglepődve láttam, hogy Becca Prior , a III. Magyar Könyvek Viadalában, az év elsőkönyves debütálása 2015-be kategória második helyét (nem volt egyszerű leírni) nyerte el. Így utólag is gratulálok és teljesen jogos volt a jelölés.

Szeretem azt hinni magamról, hogy nyitott ember vagyok. Nem zavarnak azok, akik bármiben is másak, mint a nagy átlag. Ez lebegett a szemem előtt, amikor kézbe vettem a könyvet.

Kevés olyan erotikusnak mondott minőségi – a hangsúly a minőségin van –  regény szerepel a könyvesboltok polcain, amit ne olvastam volna. Felnőtt ember lévén ebben semmi szégyellnivalót nem látok. És igen, vannak közöttük kimondottan izgalmas és nagyon jól eltalált könyvek. Azért azt ne feljtsük el, hogy az erotika és kemény pornó között hatalmas különbség van.

Olyan regényt viszont eddig csupán egyetlen egyet  olvastam (J.R. Ward: Végre szeretők), ami azonos nemű – utálom a meleg és egyéb borzalmasan hangzó jelzőket – emberek szerelméről szól. Ez nem volt egy szándékos dolog a részemről. Egyszerűen így alakult. 

Becca Prior, A tanítvány című regénye, tökéletes választásnak bizonyult arra, hogy újra elmerüljek ebbe a műfajba. Egyáltalán nem éreztem durvának, vagy visszataszítónak. Bevallom, néhol el is feledkeztem arról, hogy nem egy megszokott lány-fiú kapcsolattal van dolgom.

“Egy olyan kapcsolat, ahol valamelyik fél feladja az álmait, vagy bármit, ami fontos neki, azért, hogy a másikkal lehessen, mindig lassú haldoklást idéz elő.”

94cbcc408aa706bc967a735f385bff12Nagyon szépen építkezik a történet. Pont olyan, mint egy bimbózó szerelem. Kezdeti puhatolózások, bizonytalanságok, elejtett félmondatok, félreértések. Pont mint a való életben, csak kicsit óvatosabban. Álmomban nem gondoltam volna, hogy két fiatal srác kapcsolata ennyire magával ragad. Pedig ez történt. Biztos, hogy ez Becca Prior írói stílusának is köszönhető. A regény E1/ben, váltakozó szemszögből, de egyedi módon íródott. Elég gyakori mostanában ez a váltakozó E/1-es regényírás. Legalábbis én gyakran találkozom vele. A tanítvány annyiban más, hogy minden jelenetet végigkísérhettem mindkét fél szemével. Hogy egyszerűbben fogalmazzak, két regényt kaptam egy könyvben. Bevallom nőiesen voltak olyan részek, ahol átugrottam hol Lewis, hol pedig Harry gondolatait, de ez sem fordult elő velem túl gyakran.

És ha már szóba jöttek a szereplők, hát én imádtam őket, bár a korukkal valamiért nem tudtam azonosulni. Jó, tudom, hogy egyik 17, a másik 21, de én gondolatban legalább plusz három évet rájuk pakoltam. Meg nem magyarázom miért. Talán Harry miatt. Az ő gondolatai, reakciói, későbbi határozottsága nekem idősebb kort sugallt. De az is igaz, hogy kevés mai tinivel van kapcsolatom.

“Komolyan mondom, isteni szerencse, hogy meleg vagyok, mert a mai nők viselkedésétől úgyis besokallnék.”

Ezektől függetlenül, ez egy felnőtt könyv. Senki ne ringassa abba a hitbe magát, hogy a +18 karika, ami a könyvön szerepel, csupán reklámfogás. Igen. Az erotika jelen van a könyv második felében. Kicsit ugyan féltem ezektől a jelenetektől, de ez is csak addig tartott, amíg el nem kezdtem olvasni ezeket a jeleneteket. Szerintem óriási különbség van a szerelmi – erotikus jelenet és a pornó között. Ebben a regényben szerelmi jeleneteket találtam. Olyanokat, amik csak annyiban különböznek Nora Roberts, Julia Quinn, vagy más híres romantikus írók jeleneteitől, hogy itt két férfi szerelmi életébe kaptam betekintést. 

“Egyszer találkozol majd valakivel, akire ránézve érzed, hogy a vonzódás szinte fizikai tüneteket produkál. Mintha lenne egy kötés, ami a szemnek láthatatlan, de téged úgy húz, hogy nem tudsz neki ellenállni. Ha szerencséd lesz, akkor viszonozni fogja, és akkor megtapasztalod a legszebb dolgot, amiben életed során részed lehet. A teljes feloldódást egy közös lélekben. Együtt dobog majd a szívetek, és egy lesz az akarat, ami összefűz benneteket.”

Örültem, hogy elolvastam A tanítványt és amint tehetem elolvasom a folytatást is. Érdekel hogy alakul Harry és Lewis sorsa. Vajon mit fog szólni kapcsolatukhoz a külvilág?

Olvassátok el! Nálam tuti öt csillag a Molyon.

 

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel, de akár követhetsz is a fenti “Kövesd a blogot” gomb megnyomásával.

Follow my blog with Bloglovin

 

Reklámok

Könyvajánló – Becca Prior: A tanítvány” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Szia Dia!!!
  Annak ellenére, hogy egyre elfogadóbb lesz az emberek többsége a másság iránt, azért ez még mindíg elég ingoványos talaj!
  Pláne, mivel ez egy tanár/diák kapcsolat is!!!
  Azért majd sort kerítek rá! Igaz rengeteg a lemaradásom, de majd beillesztem!!!

 2. Ez nem egy szokványos tanár/diák viszony. Ettől függetlenül persze nem mentség. És igen, ez egy ingoványos talaj manapság.Azért érdekelne mit szólsz hozzá, ha majd elolvastad.

 3. Szia!

  Nekem egy olyan kerdesem lenne h a 3. resze nincs e meg veletlenul pdf formatumban es ha igen, akkor atkuldened e az e-mail cimemre? Mindenhol ezt keresem, sajna konyvesboltban nem lehet kapni.
  Elore is koszonom valaszod!
  K.a01 – k.a01@freemail.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s