Könyvajánló – Kresley Cole: Vámpírbosszú (Halhatatlanok alkonyat után #12)

covers_395546Kiadó: Athenaeum Kiadó, 2016

Oldalak száma: 480 oldal

Elérhető formátum: Elektronikus könyv, Nyomtatott könyv

Kresley Cole, a New York Times első számú sikerkönyv-szerzője ezzel az izgalmas történettel folyatja sziporkázó Halhatatlanok alkonyat után-sorozatát, amelyben a Szövetség titkait leplezi le…

MINDENKI FÉL AZ ŐSELLENSÉGTŐL…
A Szövetség legkegyetlenebb vámpírja, a csillapíthatatlan bosszú hajtotta Lothaire eltökélte, hogy megszerzi a Horda koronáját, mégpedig úgy, hogy új, bájos foglya, Elizabeth Peirce lelkét ajánlja fel. Azonban a fiatal halandó lány hamarosan mindennél erősebb csáberővel kezd hatni rá…

HALÁLOS ERŐ ÉBREDEZIK A LÁNYBAN….
Ellie Peirce élete maga volt a pokol – már azelőtt is, hogy egy gonosz halhatatlan elrabolta őt. Bár Lothaire fel akarja áldozni a lányt, mégis vágyakozik az érintése után, és szexuális gyönyörökkel halmozza el. Hogy megmentse saját lelkét, Ellie feláldozza a testét, de megfogadja, hogy megvédi a szívét.

AMIKOR MEGTÖRIK A TÖBB ÉVSZÁZADOS, JEGES KÖZÖNY…
Lothaire-nek egyetlen hónap alatt kell döntenie az ezer éves vérbosszú és ellenállhatatlan foglya között. Vajon összeroskad múltja súlya alatt… vagy mindent kockára tesz, hogy Ellie-vel közös jövője lehessen?”

Még évekkel ezelőtt, egy barátnőm jóvoltából találkoztam először Kresley Cole MacCarrick fivérek-trilógiájával. Egyből magával ragadott a stílusa, a szellemessége. Egymás után, szinte pár nap leforgása alatt végeztem ki a sorozat köteteit. Nem tartott sokáig mire felfedeztem Cole másik nagysikerű sorozatát, a Halhatatlanok alkonyat utánt. Eleinte attól tartottam, hogy amolyan Alkonyat koppintást fogok olvasni, amihez sem akkor, sem manapság semmi kedvem nincs. Egyáltalán nem rajongok Stephenie Meyer regénysorozatáért. Hamar megnyugodtam, mert Colenak közel és távol semmi köze az előbb említett tinisorozathoz. Szerencsére.

A Halhatatlanok alkonyat után nálam körülbelül egy szinten szerepel J.R.Ward és Nalini Singh regényeivel. Sajnos, ezt a sorozatot is az Ulpius-ház jegyezte, ezért ennek a sorozatnak a jövője is kérdéses volt egy ideig. Szerencsére az Athenaeum Kiadó fantáziát látott a regényekben, így átvették a sorozatot. Igaz, hogy két év telt el a mostani, és az előző rész megjelenése között, de azt hiszem, hogy minden rajongó nevében mondhatom, örülünk amiért egyáltalán megjelent.

Cole valkűrökkel – imádom őket -, vámpírokkal, boszorkányokkal és más kitalált lényekkel megtöltött világa már a kezdetek kezdetén magával ragadott. Egyik általam olvasott fantazyhez sem tudnám hasonlítani. Szines, egyedi, mozgalmas, izgalmas, csavarokkal teli regények egytől egyig. Nem véletlen, hogy a sorozattal Cole kétszer is elnyerte a RITA díjat a legjobb paranormális regény kategóriában.

A Vámpírbosszú főszereplője a sorozat igazi rosszfiúja, maga az Ős Elleneség, a vámpír, Lothaire Daciano. Mielőtt jobban belemerülnék, el kell mondanom, hogy 701422A Halhatatlanok alkonyat után minden regénye önálló történetként is megállja a helyét. Igaz vannak benne utalások más részekre, mégsem kapcsolódnak szorosan egymáshoz. Akár össze-vissza is olvashatja őket az ember lánya. Lothaire (nem tetszik a könyv magyar címe, inkább most maradnék az eredetinél) regényénél viszont azt javaslom, hogy aki nem olvasta az előző részt (Az álmok sötét harcosa), az feltétlen olvassa el, még mielőtt ennek a résznek nekiállna. Ha jól emlékszem, akkor Lothair szinte minden eddigi résznél említésre került (bár ebben 100%-an nem vagyok biztos), mégis az előző részben kapott nagyobb hangsúlyt.

” Hercegnek nevezte a fiát, de Lothaire nem volt herceg. Legalábbis nem ebben a királyságban. Csupán Stefanovics fattya volt. Egy, a fattyak hosszú sorában.”

Lothaire szemtanúja volt az anyja száműzetésének és meggyilkolásának. Bosszút esküszik. Eltökélten küzd, hogy bosszút álljon az anyja haláláért és megszerezze a koronát. Részletes listája van arról, hogy mik azok a feladatok, amiket a végcél eléréséhez el kell végeznie. Ettől pedig semmi és senki sem tántoríthatja el.

“Senki nem dolgozott Lothaire-nél keményebben a hét kis feladaton: megtalálni a gyűrűt, megszabadulni a halandó lelkétől, vámpírrá változtatni Saroyát, megölni La Doradát, megszerezni a Horda trónját, megtalálni Szergejt, hogy élve elégethessem, és legyőzni a dákokat.”

Ahogy a mondás tartja: Ember tervez, Isten végez. Ez esetben, ha nem is Isten.

Lothairenek sikerült teljes képet alkotnia magáról ebben a részben. Egy szexi halhatatlan, e mellet pedig egy igazi egoista, nem kicsit elmebeteg antihős, akit ennek ellenére sem lehet nem szeretni. Pedig tényleg minden tőle telhetőt megtett azért, hogy ne kedveljem meg. Sajnálom, Lothaire, de nem sikerült.

Jó ötlet volt Coletól, hogy beengedte az olvasókat a vámpír fejébe. Biztos vagyok benne, hogy a rajongók nagy része emiatt kedvelte meg.

ellieLothaire nagyon is egoista karakteréhez Colenak egy olyan női főszereplőt kellett találnia, aki kellően tudja kezelni a férfi szélsőséges megnyilvánulásait. Elizabeth Pierce nem valkűr, nem boszorkány, még csak nem is lidérc, nimfa, vagy démon. Ő csak egy ember. Lothaire pedig talán semmit sem gyűlöl annyira, mint az embereket. Ellie nem csupán egy halandó ember, hanem egy istennő is egyben. Vagyis ez teljesen nem igaz. Soraya, a vérengző istennő szállta meg a lány testét és időről időre átveszi a hatalmat Elie akarata és tudata felett.

Elizabeth egy nagyon erős karakter, aki a végsőkig kitart. Egyszerre kell megküzdenie a bosszúra szomjas Lothaire-el és a testére igényt tartó Sorayával is. Nagyon szerethető karakter. Elszántsága és küzdőszelleme miatt, akár valkűr is lehetett volna.

“Nem vagyunk egyenrangúak, Elizabeth. Én több ezer év tudással előrébb vagyok nálad. A nyavalyás bölcsességem meglehetősen régi.”

Szerettem a közöttük feszülő ellentéteket, a pezsgő párbeszédeiket na és persze a kémiát. Azt mondják, az ellentétek vonzák egymást. Ellienél és Lothairenél estében nem is létezik ennél nagyobb igazság.

“– Tettél valaha bármit is valakiért úgy, hogy nem vártál érte valamit cserébe? – kérdezte Elizabeth.
– Mindjárt felidézem. Régen… még régeben… ó, igen. A Vaskorban találtam egy haldokló harcost egy csatatéren. Azt akarta, hogy adjak át egy üzenetet a feleségének és a gyerekeinek. Elég érzelgős hangulatban voltam. – Add át nekik az üzenetet magad – mondtam és vámpírrá változtattam. Amikor újra találkozott a feleségével, a nő arcán örömkönnyek folytak végig, a gyerekeik ott voltak a nő nyomában. Ahogy az utódaik örömujjongásban törtek ki, a férfi a karjába kapta asszonyát és a mellkasához szorította. Milyen szívfacsaró pillanat, micsoda érzelmek – aztán a nő szétpukkant, akár egy érett paradicsom.”

Kivételesen nem volt olyan sok mellékszereplő a mostani részben. A regény háromnegyed részéig szinte egy régi szereplő sem bukkant fel. Már kicsit aggódtam, hogy kedvenc valkűröm nélkül maradok. Bevallom, hogy bosszantott is a dolog, hiszen Nix, a valkűrök kicsit gyagyás jövendőmondója nélkül nehezen hihető Lothaire története. Az az igazság, hogy titkon reménykedtem egy jó kis összecsapásra kettejük között. Ők amolyan ősi ellenség-szövetséges viszonyban állnak egymással. Összecsapás ugyan nem volt, de végre Cole két összefüggő mondatnál többet is szánt Nixnek. Több háttér információt is kaphattunk kettejükről.

Jól összerakott Cole világa, ahogy remek regény a Vámpírbosszú. Voltak ugyan problémáim a magyar kivitelezéssel, de annyira vártam már Lothaire könyvét, hogy most szemet hunyok ezek felett.

A sorozat kedvelőinek biztosan tetszeni fog ez a réz is

Olvassátok el.

A sorozat eddig itthon megjelent részei:

Clipboard02

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod és csatlakozol a facebook oldalam kedvelőihez. Itt találod: klikk.. Ha tovább olvasgatnál, nézd meg az oldalsávban a kategóriákat, vagy keresgélj a régi bejegyzések között, hátha ott is találsz valamit, ami felkelti a figyelmedet.

Follow my blog with Bloglovin

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s