Könyvajánló – James Bannon: A beépített huligán

clipboard01

Állítólag Magyarországon két dologhoz ért mindenki, abból az egyik a foci. Kénytelen vagyok megcáfolni ezt az állítást, mert ha valaki nem ért a gurulós focihoz, az én vagyok. Nem rajongok érte, de a Premier League meccsei állandó műsoron vannak nálunk. Már csak azért is, mert életem párja igazi MU (Manchester United) drukker. Na nem az a “csak akkor vagyok csapatdrukker, amikor nyerésre állunk”, hanem az az igazi meccset sokszor mezben néző fajta.

Perzse a csapatrelikviák sem merülnek ki csupán a mezből. Neeem. Emblémás póló, kulcstartó, sál és sapkák is a gyűjtemény részét képezik. Így akár akarom, akár nem, a Premier League meccsei valamennyire az életem részévé váltak. Valójában A beépített huligán is az ő választása volt. 

Akár szereti valaki a focit, akár nem, akár rendszeres nézője volt az angol meccseknek, akár nem, szinte mindenki hallott már valamilyen szinten az évekkel ezelőtt történt halálos áldozatokat is követelő futballhuliganizmusról. A mai meccseket elnézve, ahol a lelátók tele vannak gyerekes családokkal, hihetetlennek tűnik, hogy ugyanezek a stadionok évekkel ezelőtt vérre menő verekedések és balhék helyszínei voltak. 

James Bannon, az 1980-as évek végén, beépített rendőrként, a hírhedt Millwall-huligánok között élt. Ennek a több, mint két évnek a története A beépített huligán. 

“A huligánoknak a banda egyben a családjuk. Akikkel ugyanazért harcolnak, ugyanazért örülnek és sírnak, ugyanazt szeretik, és ugyanazt gyűlölik.”

Mielőtt bárki félre értené, gyorsan leszögezem, hogy ez a regény nem krimi, hanem “dokumentumregény” már ha létezik egyáltalán ilyen kategória. Saját élményeken alapululó események egymás utáni felsorolása, és mint ilyen, elég vegyes érzelmeket keltett bennem.

e512b65ec433eeb25856e53dcf114257Egyrészt érdekes volt bepillantani ennek a zárt közösségnek a világába, ahol az előre lebeszélt verekedések, balhék a mindennapok részét képezik. Másrészt sokszor a hideg futkosott a hátamon az értelmetlen kegyetlenkedések és felesleges vandalizmus olvasásakor.

“Alig 90 évvel azután, hogy Anglia a „csodálatos játékot”, a futballt adta a világnak, megszülte annak torz gyermekét is: a futballhuliganizmust.”

Bannon kettős élete óhatatlan, hogy belső vívódásokat szüljön. Egyik fele elítéli a hulliganizmust, az állandó balhékat, míg a másik felének tetszik ez az életmód. Elkerülhetetlen, hogy egy két emberrel szorosabb barátság alakuljon ki. Ez állandó belső konfliktust okoz a szerzőnek. Olvasáskor nem egyszer éreztette, és ki is mondta a szerző, hogy azért többnyire élvezte a megbízatást és ezt az új életformát. Ez folyamatos komoly vitákhoz vezetett közte és a társa, Chris között. Ez érezhető volt minden olyan jelenetben, ahol Chris és Jim együtt voltak jelen. Egy idő után Jim sokkal közelebb állt azokhoz a huligánokhoz, akikről adatokat kellett gyűjtenie, mint Chrishez, aki szintén beépített nyomozóként a társa volt.

“-Kik vagyunk mi, Chris? Mi a francot csinálunk mi valójában? Ezek az emberek beengedtek bennünket az életükbe. Dave, Stu, Mark, Paul, Steph és az egész mindenség elfogadott bennünket Jimnek és Chrisnek. Pedig valójában nyomorult, kétarcú, aljas árulók vagyunk, akik csak azt akarjuk megtudni, ki hogyan viselkedik egy focimeccsen. Légy szíves, mondj egy olyan indokot, amiért érdemes ezt csinálnunk! Kérlek, magyarázd meg, mi értelme van ennek az egésznek!

Válasza gyors és egyszerű volt:

-Ez a munkánk.”

Irodalmilag, stílusilag senkinek ne legyenek magas elvárásai a könyvvel kapcsolatban, mert nem egy magával sodró szórakoztató regény. Néhol sajnáltam is, hogy nincs jobban megfogalmazva a mondanivaló, vagy nincs alaposabban kidolgozva némely esemény. Gondolom minden információt nem hozhatott nyilvánosságra a szerző.

Külön érdekessége a könyvnek a benne lévő QR kódok. Nekem ez volt az első olyan könyvem, ami olyan kódokat tartalmazott, amik az interneten elérhető régi újságcikkekhez, meccsekkel kapcsolatos adatokhoz, videókhoz vittek. Többet is elolvastam közülük és azt hiszem, hogy nekem ettől még hitelesebbé vált Bannon könyve. Egy-egy ilyen videófelvétel, vagy újságcikk még izgalmasabbá tették a könyv cselekményét. Ezek nélkül pedig nem biztos, hogy a könyv végig fent tudta volna tartani az érdeklődésemet.

jb_0Még pár érdekesség a szerzővel, illetve a könyvvel kapcsolatban. Banonnak, mire véget ért a az akciója beépített rendőrként, saját bevallása szerint is teljesen megváltozott a személyisége. A küldetést követően el is hagyta a rendőség kötelékét. A történetet pedig még a 90-es években filmre vitték, Személyazonosság címen. A bemutatót követően sokan kétségbe vonták a film eseményeinek hátterét, ezért Bannon úgy döntött, hogy könyvben is megírja a saját történetét, vállalva ezzel a lelepleződést.

A másik érdekesség, hogy 2013-ban, a magyar könyvbemutatón a szerző személyesen is jelen volt.

A regényt ajánlom a focirajongóknak, és azoknak is akik szeretnének kicsit jobban belelátni a csapatokat kisérő fanatikus szurkolók mindennapjaiba.

Egyébként ez volt az idei Várólista csökkentésem második könyve. Kemény kezdés, és remlem, hogy ezek után nem lesz komoly visszaesés. Jó volna letudni végre egy évet úgy, hogy nem buktam el újra ezt a kihívást.

Külön köszönet a Twister Médiának, akik lehetővé tették, hogy bepillantást nyerjek a könyvön keresztül ebbe a világba.

Kiadó: Candover, 2013

Oldalak száma: 336 oldal

“Amikor beépülsz, egy dolgot sose felejts el: hogy hová tartozol igazán….”

1995-ben jelent meg az I.D. (magyar címe Személyazonosság) mozifilm, amelyben egy fiatal és törekvő rendőrnek kell beépülnie egy hírhedt huligáncsoportba, hogy leleplezze annak vezéreit. A film hamar kultfilmmé vált, a puszta brutalitáson túl elsősorban annak köszönhetően, hogy a végtelenségig hitelesen mutatja be a sötét és gyakran könyörtelen oldalát az úgynevezett csodálatos játéknak.

A film annyira megdöbbentő, hogy szinte képtelenség elfogadni, hogy az abnormális események valaha is megtörténhettek a való világban. Nos, ideje ezzel megbarátkozni! Közel húsz évvel a premier után az igazság a köztudatba robbant: a film igaz történet! A forgatókönyvíró, James Bannon volt az ambiciózus rendőr, aki beszivárgott a Millwall Bushwackers brigádba, Anglia legkegyetlenebb és legrettegettebb huligánjai közé.

Bannon teljes egészében először A beépített huligán című könyvben osztja meg félelmetes és veszélyekkel teli utazását egy olyan kegyetlen világba, ahol az erőszak különböző formái elsőbbséget élveznek minden más emberi értékkel szemben. Bemutatja a szurkolói bandák legkeményebb szereplőit, és beavatja az olvasót a titkos és már-már komikus rendőri akciókba. Mégis, ha már ennek az erőszakos világnak a részévé válsz, a legnehezebb küldetés mind közül: kimászni belőle.

Nyomasztó, de egyben lenyűgöző könyv, amely bizonyítja, hogy a valóság kegyetlenebb, mint a képzelet.

A könyv, az olvasói élmény fokozása érdekében, az úgynevezett QR-kódok használatával a cselekményeket interneten elérhető tartalommal kapcsolja össze, így az olvasó képzeletét valós kép-és hangvilággal egészíti ki. Ehhez csupán okostelefonra vagy táblagépre, és az ezekre az eszközökre ingyenesen letölthető QR-kódolvasó applikációra van szükség.

„Semmi kétség, ez a könyv is a futballhuliganizmus egyik alapműve, egy elképesztő kockázatokat vállaló ösztönös zseni tollából. Az olyan embereknek, mint James Bannon, nem csak a probléma megoldása köszönhető, hanem az is, hogy mi, kívülállók is megérthetjük a gyakran valóban brutális jelenség okait, motivációit. Betekintést nyerhetünk egy olyan zárt világba, ahol végső soron rádöbbenünk, hogy a futballhuligán is csak ember.” – Vincze Szabolcs, SportHíradó.hu

„Átkozottul jó könyv egy zsarutól, aki a szívében huligán.” – O’Mahoney az Essex Boys szerzője

„Minden idők legjobb focis filmjének megrázó, igaz története.” – Jamie Foreman, színész

„Bannon hallatlanul izgalmas könyve azt is bemutatja, miként lesz a futballkultúra része az, amikor minden kultúra lehull rólunk, és kivetkőzünk önmagunkból.” – Szöllősi György, FourFourTwo

„Kopók az oroszlánok között. A ’80-as évek angol futballvalósága, nyersen, keményen, az arcodba bele! Dél-londoni szlenggel szólva: „csúcs” könyv, fanatikusoknak kötelező darab!” – TrollFoci

„A könyvet olvasva azt éreztem, hogy a szereplők Nick Hornby belvárosi zsúrfiús szurkolásától rettenetesen eltávolodtak, már majdnem elérték Vinnie Jones hatalmas gyökerét, eközben képtelen vagyok eldönetni, hogy az angol zsernyákok szolgálva féltek, vagy fordítva. Aztán életben maradtak! Pedig bősz bünüldözésük közepette még piáltak is, majdnem annyit, mint a Dallas-os Ewing család fénykorában. A szerzőnek és az olvasóknak az egész könyv egy állandó készültség!” – Horti Gábor, Sportklub

„Kutyából nem lesz szalonna, rendőrből nem lesz huligán. Vagy, ki tudja…?” – Rekop György, humorista

„El tudnád képzelni, hogy a lelátón és az utcán melletted lévő társad beépített zsaru? Jim Bannon a fiatal rendőr két és fél éven át mozgott Anglia egyik legveszélyesebb mobjával, a Millwall keménymagjával. Ez a könyv az ő igaz története. A véres valóság a nyolcvanas évek brit futballhuliganizmusáról.” – UltrasLiberi.hu

„Két húszéves srác – a Scotland Yardtól – beépül a világ legkeményebb ultracsoportjába, a Millwall hardcore szurkolói közé. Évekig együtt élnek, nyomulnak, verekednek, isznak a kemény maggal, közben maguk is alkoholisták lesznek, tönkremegy a párkapcsolatuk, de nem szűnnek meg rendőrnek lenni. És amikor eljön az igazság pillanata, a bajtársaikat, a baráttá lett futballhuligánokat kell lebuktatniuk. Létezik ennél feldolgozhatatlanabb szituáció? Nem. Csoda-e, hogy lebilincselő lett a sztori? Nem…” – Ch. Gáll András, Magyar Nemzet

James Bannon 1965-ben született a dél-londoni Lambeth kerületben. Öt év rendőri szolgálatát – amelynek nagy részében beépített rendőrként teljesített – gazdag és színes esztendők követték: színészként, humoristaként, ingatlanfejlesztőként és saját kereskedelmi légitársaságának tulajdonosaként tevékenykedett. Jószolgálati nagykövet a The Prince’s Trust szervezetnél, amit Károly walesi herceg hívott életre a hátrányos helyzetű gyerekek megsegítésére. Jelenleg Sussex megyében él családjával.”

Ha még van kedved olvasgatni, akkor az alábbi linkeken az én regényeim első pár fejezetébe is beleolvashatsz:

https://publioboox.com/hu_HU/nem-bujhatsz-el

https://publioboox.com/hu_HU/nem-felejthetsz-el

nbe-3d-hatternelkul nfe-konyvformatum-hatternelkul_publio

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod. Ha tovább olvasgatnál, nézd meg az oldalsávban a kategóriákat, vagy keresgélj a régi bejegyzések között, hátha ott is találsz valamit, ami felkelti a figyelmedet.

Follow my blog with Bloglovin

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s