Könyvajánló – Julia Quinn: Miss Bridgerton miatt (Rokesby #1)

covers_418343

Keményen belehúztam az idei évben. Történelmi romantikussal kezdtem mindjárt az év első napján, majd jött egy a II. VH idején játszódó történet, amit a futballhuliganizmusról szóló dokumentumregény követett. Szép, és színes paletta, pedig még épp hogy csak elkezdődött az év. Titkon büszke is voltam magamra, mígnem beütött a krach. A szó legnegatívabb értelmében. Kisebbikem egyik este kegyetlenűl elkezdett köhögni, majd másnap 39 feletti lázzal ébredt. Gondolhatjátok…

Erőt próbáló napok következtek minimális pihenéssel. Vagyis ő pihengetett, mi már kevésbé. A hét végére teljesen készen voltam és szükségem volt valamire, ami nem épp agyat próbáló, de mégis kikapcsol és feltölt. Amint a kis beteg a pihentető és gyógyító alvásnak szentelt pár órácskát, én kisimítottam fáradt idegszálaimat. Ilyesfajta kényeztetésre nálam eddig legjobban a könnyed romantikusok a megfelelő választás. Ha pedig egy cseppet sem akarok kockáztatni, akkor Julia Quinn  mellett kevesen rúgnak labdába. Oké, én is tudom, hogy a nem túl régi múltban volt pár negatív élményem a műveivel kapcsolatba, de hamar és könnyen meg tudok bocsájtani. Fátylat rá. 

Már akkor szemet vetettem Julia Quinn új regényére, amikor láttam, hogy itthon is megjelenik. Tökéletes választásnak bizonyúlt a lábadozás idejére a Rokesby sorozat első része. 

sorminta

Tíz ok, amiért érdemes elolvasnod ezt a könyvet

10. Mert Julia Quinn végre visszahozta a történelmi romantikusok legkedveltebb családját.
9. Mert hol máshol olvashatnánk ennyire érzéki utalást az íjászatra?
8. Mert ROMANTIKA.
7. Mert biztosan szeretnéd figyelemmel kísérni, ahogy egy félkarú férfi kártyavárat épít.
6. Mert a hős, a hősnő és a macska közti harcban végül a macska győz.
5. Mert csupa SZELLEMES VISSZAVÁGÁSBÓL állnak a párbeszédek.
4. Mert egyetértesz azzal, hogy a Pall Mall igazi véres játék.
3. Mert George Rokesby olyan dögös, hogy megérdemelne egy saját BBC-minisorozatot.
2. Mert ott AZ A CSÓK!
1. És persze Miss Bridgerton miatt.

Bárki is írta a fenti tíz pontot amivel a regény elején találkozhat az aki fellapozza a könyvet, tökéltesen fején találta a szöget. 

A történet 1779-ben játszódik, azaz majd harminc évvel korábban, mint az írónő nagysikerű Bridgerton sorozatának bevezető kötete. Szóval ez a család még nem az a bizonyos Bridgerton család. Ha bárki is arra számított, hogy esetleg a regény olvasása közben összefut Anthonyval, Daphneval, Benedictel, vagy a többi régi kedvencével, az csalódni fog. Ők még ez idő tájt talán tervben sem voltak. Ezt azért nem árt még az elején tisztázni. 

sorminta

“Nem arról van szó, hogy Billie Bridgertonnak ne lett volna meg a magához való esze. Épp ellenkezőleg, egészen biztos volt benne, hogy az ismerettségi körében ő az egyik legértelmesebb ember. De mint minden megfontolt személy, időnként ő is úgy döntött, hogy figyelmen kívül hagyja azt a halk kis hangot, ami az érveket sorolja a fejében. Egészen biztos volt abban is, hogy a viselkedését nem lehet felelőtlenségnek tekinteni”

lovagolIgaz, hogy a cím talán kicsit megtévesztő, attól még ugyanaz a lendület és könnyedség jellemzi ezt a történetet is, mint a Bridgerton család sorozatot. 

Milyen is egy huszonhárom éves hölgy az 1700-as évek Angliájában? Minden bizonnyal túl van már pár báli szezonon. Jó esetben férje oldalán vesz részt a társasági eseményeken. Női nyeregben lovagol és hosszú órákon keresztül képes kellemesen elcsevegni pár csésze tea és egy tálca sütemény társaságban. Nem foglalkozik a családi gazdasággal, politikával, hanem egész életét a családnak szenteli. Na meg persze ruhaszalonokba jár és vásárolgat.

Felejtsd el a fenti sorokat, ha Billie Bridgerton szóba kerül.  Tökéletes ellentéte a kor női ideáljának. Fára mászik, ha épp bajba jutot macskát kellene megmenteni. Háztetőn üldögél. Férfinyeregben üli meg a lovat. Bármikor képes könnyedén elbeszélgetni a földművelés, az árpa és rozs termesztés csínjáról-bínjáról. Ha pedig Pall Mall játékra kerül a sor, akkor nem ismer könyörületet. Még akkor sem, ha  a halál ütője – igen, az a bizonyos halál ütője – nem az ő kezében van. Esküszöm, legszívesebben én is beálltam volna közéjük. Ki gondolta volna, hogy ezt így is lehet játszani. Még, hogy az angol nemesek unalmasak! Bosszantónak bosszantóak, pláne, ha egy bizonyos Rokesbyről van szó

sorminta

“– Uram! – kiáltott már-már üvöltve. – Segítsen! Kérem!
Az úriember a hangra kicsit szaporábban kezdett lépkedni, felnézett, és noha még mindig túlságosan messze járt, így Billie a tökéletes látásával sem vehette ki az arcát, azért felismerte.
Nem. Nem. Nem! Bárki, csak ne ő!
De természetesen ő volt az. Mert ki más is sétálhatna erre Billie élete legrosszabb pillanatában, a legkínosabb és leginkább zavarba ejtő percében, az egyetlen alkalommal, amikor meg kell őt menteni?
– Jó napot, George – köszönt, amikor a férfi elég közel ért hozzá, hogy hallja.”

rokesby-pasi

A Rokesby család örököse George, a legidősebb testvér. Nyugodt, kimért viselkedés jellemzi. Ha Billiet kérdeznénk, ő nagy valószínűséggel az mondaná, hogy a férfi unalmas, idegesítő, és állandóan fennhordja az orrát. Pont olyan, és úgy viselkedik, ahogy mindenki elvárja tőle.

Ők ketten külsőre olyanok, mint a tűz és víz. Folyamatosan kötözködnek, és heccelik egymást. De észre sem veszik, hogy nehéz helyzetben egy csapatot alkotnak. Nagyon jól kiegészítik egymást

Felváltva olvashattam Billie és George gondolatait, mégis végig úgy éreztem, hogy a regény középpontjába nem ők ketten, hanem Billie állt. Ő vitte a hátán a regényt, míg George inkább csak aszisztált a történethez. Ezt egy kicsit sajnáltam. 

Ettől függetlenül nagyon megkedveltem őket és jókat nevettem a csipkelődéseiken.  Ha pedig Andrew is csatlakozott hozzájuk, ott kő kövön nem maradt. Kártyavár biztosan nem 🙂 

sorminta

 

“– Bricseszt viselsz – mondta George nagyot sóhajtva. – Naná, hogy bricseszt viselsz.
– Ruhában nemigen vállalkoztam volna a famászásra.
– Nyilván – mondta George kimérten –, annál azért több eszed van.”

20232884 - graceful siamese cat for your design

Lényeg, hogy nagyon jó ötlet volt, amikor e mellett a regény mellett döntöttem. Könnyed, humoros, romantikus olvasmány és egy nagyon jónak ígérkező sorozat bevezetője. Kellően felcsigázott ahhoz, hogy a többi Rokesbyre is kíváncsi legyek. Részemről akár már most jöhetne is Edwar és Cecilia története. Kár, hogy csak idén tavasszal jelenik meg az Államokban. Azért én reménykedem, hogy nekünk sem kell majd túl sokat várni a magyar fordítáasra.

Kiadó: GABO Kiadó, 2016

Oldalak száma: 374 oldal

“Néha ott találod meg a szerelmet, ahol a legkevésbé várnád…
Most nem ez történik.

Mindenki azt várja, hogy Billie Bridgerton az egyik Rokesby fiúhoz megy majd feleségül. A két család már évszázadok óta él egymás szomszédságában, és gyermekként a fiús lendületű Billie rendszerint Edwarddal és Andrew-val csatangolt. Bármelyikből remek férj válna… valamikor.

Néha pontosan abba szeretsz bele, akibe szerinted kellene…_
Vagy nem.

A Rokesby családnak csak egyetlen olyan tagja van, akit Billie ki nem állhat, és az George. Ugyan ő a legidősebb, így a hercegség hivatalos örököse, de arrogáns, idegesítő, és Billie mély meggyőződéssel hiszi, hogy a férfi megveti őt. Ami tökéletesen kényelmes felállás, mert ő maga sem bírja elviselni George-nak még a látványát sem.

De néha a sorsnak különösen kegyetlen a humora…

Mert amikor Billie és George a sors különös szeszélye folytán szó szerint egymásba kénytelen kapaszkodni, másfajta szikrák kezdenek pattogni körülöttük. És amikor a két régi ellenfél végre megcsókolja egymást, lassan felfedezik, hogy az, aki mellett képtelenek megmaradni, ugyanaz, aki nélkül élni sem tudnának.”

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod. Ha tovább olvasgatnál, nézd meg az oldalsávban a kategóriákat, vagy keresgélj a régi bejegyzések között, hátha ott is találsz valamit, ami felkelti a figyelmedet.

Follow my blog with Bloglovin

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s