Klónok mindenütt – Borítómánia

clones-thiago-costackz-body-artAnne Bishop írónő oldalán nézelődtem a minap. Anne összegyűjtötte a regényei külföldön megjelent borítóit. Vannak fent változatok Lengyelországból, Olaszországból. Sőt, ott van a Vörös betűkkel magyar verziója is. Ahogy nézelődtem, szemet szúrtak a Lengyel borítók. Na nem azért, mert annyira kirívóak lettek volna, hanem mert találkoztam már velük. Csak az a bökkenő, hogy nem ebben a formában.

Nem először fordult elő velem, hogy ilyen azonosságokba futottam bele. Most nem divatirányzatról beszélek. Tudjátok, mint amikor szemek uralták a borítót, vagy a meztelen férfitestek, amik az erotikus regények külsejét fedik. Ezek ugyan hasonlítanak egymásra, de nem ugyanaz a kép a könyv ruhájának az alapja.

Most olyan regények borítóiból szemezgettem, amiken ugyanaz a fotó jelenik meg. A grafikus esetleg az árnyékoláson, vagy a színeken változtatott, de az alap képbe nem nyúlt bele. Még most így az elején jegyzem meg, hogy nincs ezzel semmi baj. Sőt, szerintem izgalmas, hogy egy-egy témát hányféleképpen dolgoznak fel. Egy ici-pici változtatás is teljesen más hangulatot kölcsönöz.

Elsőnek mindjárt két  Anne Bishop borítót mutatok nektek. Mind a két borító lengyel. Itthon teljesen más kategóriában kösszönnek vissza az alapképek. Az elsőn R. Kelényi Angelika regényének a borítója, míg a második Bogár Erika regényének a külseje.

borito_1

Ha valaki nyitott szemmel jár, vagy épp kutakodik mint most én, az nem csak külföldi-magyar klónokba futhat bele, hanem hazai-hazai párokat is talál. A Lélegezz velem című regényt én is olvastam, de a Mezítláb eddig kimaradt az életemből. Vajon milyen lenne a két regény egymás mellé állítva a polcomon?

lab

Jane Austin, Lady Susan című regényének 2014-es kiadása teljesen ugyanazt a borítót kapta, mint a Lolita Nabokovtól. Még szerencse, hogy a Lolita ezen verziója nem nálunk jelent meg. Hiába más egy árnyalatnyival a háttér, ha valaki csak a borítót nézi, az könnyen összekeverheti a két könyvet.

lolita

A következő három borító mindegyike nagyon tetszik. Sokat nem változtattak a grafikusok, mégis mind a három borító mást sugall. Pedig az első kettőnél csupán a színekkel és a betűtípusokkal játszottak a grafikusok. A harmadiknál viszont csak a hölgyet hagyta meg a tervező, minden mást megváltoztatott. Talán ő is találkozott a másik két verzióval?

szellem

Képtelenség lenne az összes “klón’ borítót bemutatni, de ha felkeltettem a kíváncsiságotokat, ti is könnyedén rátalálhattok a fentiekhez hasonló borítópárokra. Talán már bele is futottatok néhányba?

samecoverart01

letoltes-3

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod. Ha tovább olvasgatnál, nézd meg az oldalsávban a kategóriákat, vagy keresgélj a régi bejegyzések között, hátha ott is találsz valamit, ami felkelti a figyelmedet.

Follow my blog with Bloglovin

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s