Könyvajánló – Körmendi Zoltán: Isteni Program

letöltés (2)

Kiadó: Publio Kiadó, 2015

Oldalak száma: 300 oldal

2007. április 16.
Az egész világot futótűzként járta be a hír:

„Összesen 33 ember halt meg, 15 pedig megsebesült az amerikai Virginia állam műszaki egyetemének kollégiumában és egyik osztálytermében történt lövöldözésben. Az Egyesült Államokban korábban is voltak hasonló tragikus lövöldözések – sokszor iskolákban –, de eddig ez a legsúlyosabb.”
Mi állhat a történtek hátterében?

Magyarországon egy lány megírta azt a Karma nevű programot, aminek megismerése megváltoztathatja a dimenziókról alkotott nézeteinket, és megérthetjük, hogy az ismeretlen dimenziók hogyan befolyásolhatják tudatalattink működését.
Miért veszélyesek az ezekkel a dimenziókkal kapcsolatos titkos kutatások, és mi köze mindezeknek Virginiához és Nevadához?
Vagy az 51-es körzet különleges kísérletei is csupán fikciók lennének?

A történet középpontjában álló Krisztinát azzal vádolják, hogy közösségi oldalakat feltörve személyes adatokat lop. Vajon hogyan sikerül tisztáznia magát?

A könyv egy zömében Amerikában játszódó történeten keresztül világít rá arra, hogy a vallások közös gyökerét és a mai legfejlettebb számítógépes kísérletek tárgyát jelentő ismeretlen dimenziók feltárása milyen súlyos gazdasági és társadalmi veszélyeket rejt, ha politikai erők, vagy gazdasági hatalmak próbálják irányításuk alá vonni.

A blog új külsejének méltó megünneplése alkalmából, ismét egy könyvajánlóval jelentkezem. Az Isteni Program című regényt, Körmendi Zoltán író küldte el nekem, akinek ezúton is köszönöm. Megvallom őszintén, hogy kicsit meglepődtem, hiszen elsősorban nem ebbe a műfajba tartozó könyveket olvasok, de nyitott és érdeklődő ember lévén, tettem egy próbát. Így utólag elmondhatom, hogy nem bántam meg. 

Még az ajánló elején meg kell említenem, hogy számomra nem volt egy egyszerű olvasmány. Az elején többször félretettem, de nem azért, mert unalmas lett volna a történet, vagy mert egyáltalán nem érdekelt, hanem azért, mert meg kellett emésztenem az olvasottakat. Talán aki icipicit “geekebb” (elnézést, de nem találtam rá jobb szót) nálam, az gördülékenyebben tudja elolvasni a regényt.  

Az Isteni Program, először a bevezetővel fogott meg és felkeltette az érdeklődésemet is. Olyan kérdéseket feszeget, melyek talán minden ember fejében megfordultak már. 
"Ott vannak ifjúságunk örök kérdései: Honnét jöttünk? Kik vagyunk? Hova tartunk? 
Mi az élet célja? Mi van a fizikai léten túl? Lehet, hogy ugyan az a hiányzó láncszem 
köti össze az eddig nehezen értelmezhető válaszokat, amiket ezekre a kérdésekre
kaptunk?"

MediaHandlerA regény eseményekben és fordulatokban gazdag akár bármelyik kalandregény, annyi különbséggel, hogy az Isteni program középpontjában egy magyar lány, Krisztina és az általa írt Karma nevű számítógépes program áll. Már maga a program elnevezése is misztikus, sejtető és érdekes. Hiszen a karma törvénye szerint minden cselekedetünk egy annak megfelelő következménnyel jár.

A történetről nagyon röviden, tényleg csak pár mondatban. Krisztina, a gimnázium tehetségkutató versenyén mutatja be először a Karma nevű számítógépes játékprogramot, amit Virginiában észlel az amerikai kormány Információs Tudatosság Hivatala. Veszélyesnek tartják a programot, ami gond nélkül képes behatolni minden társasági oldal adatbázisába. Kiderítik, hogy a lány születésének körülményei és a múltja egyéb nemzetközi eseménnyel is kapcsolatba hozható.

"- A program gond nélkül behatol minden társasági oldal adatbázisába, 
a kapcsolatrendszerek összefüggéseit képes elemezni, függetlenül az 
adatbázis felépítésétől. A felhasználók kódjával megy be, amit sokszor 
köztudottan könnyű feltörni. Csak idő kérdése, hogy mikor kezd amerikai 
társasági oldalakban kutakodni.
- Ez már érdekes. És mit kezd az adatokkal?
- Látszólag semmit. Egy szituációs játékhoz kreál belőle helyzeteket, 
de ott nem használ, vagy említ neveket, legfeljebb kezdőbetűt.
- Hmm. Ezt is járjuk még körbe, és ha a lány zseni, akkor hozzák ide!
- És, ha csaló?
- Ha csaló, és ezt így meg tudta csinálni, akkor zseni! Ja, és a 
barátairól is derítsenek ki mindent!"

Krisztinát és barátját, Rolandot az IAO egy ösztöndíj álcájával Amerikába hívják, hogy bevonják egy évek óta tartó kutatásban. Ennél többet spoiler mentesen nem árulhatok el a történetről. 

Krisztina egy jól kidolgozott, átgondolt és talán ami a legfontosabb, szerethető főhős, aki egy különleges tudás birtokában van. Végtelen higgadtsággal reagál az őt körülvevő eseményekre. Sok olyan dolgot lát és tud, ami egy átlagember számára láthatatlan, vagy hihetetlen. 

Körmendi Zoltán regénye jól megírt, lebilincselő és fordulatos kalandregény. Nagyon jól ötvözte a valóságot az írói fantáziával és talán ettől vált a történet hihetővé. A könnyed stílusnak, a kidolgozottságnak köszönhetően jól érthetőek voltak a különböző elméletek is. Biztos vagyok benne, hogy nem kevés kutatómunka áll ennek a regénynek a megírása mögött. Az Isteni program azok közé a történetek közé tartozik, amiknek a végén számtalan megválaszolatlan kérdés motoszkál még mindig a fejemben. 

Végül, hadd ajánljam figyelmetekbe az író weboldalát, amit ide kattintva érhettek el. Többek között az Isteni Program könyvbemutató videóját is megnézhetitek, vagy akár az egyes szereplőkről is olvashattok. 

Hozzászólás